KATICE ZA SVE

Šef HRT-a može biti i državni dužnosnik

05.04.2011 u 16:59

Bionic
Reading

Glavni urednik ili predsjednik uprave HRT-a mogu postati državni dužnosnici te članovi neke političke stranke, ali dok su na tim dužnostima, članstvo trebaju zamrznuti, stoji u danas usvojenom prijedlogu Statuta HRT-a, koji je bio glavna tema zajedničke sjednice Programskoga vijeća i Nadzornoga odbora, a koji još treba zadobiti blagoslov Sabora

Članak po članak, njih 72, pretresao se konačni prijedlog Statuta HRT-a koji je pred članove Vijeća i NO-a iznio nakon njihove prošlotjedne rasprave privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac.

Međutim, za neovisnost javnog medija i nepristrani program najbitniji članci ostali su gotovo isti ili isti, na što upozorava i Sindikat novinara HTV-a, čiji predstavnici nisu mogli biti ni prisutni na sjednici jer se za to nisu posebno prijavili.

Traži se zamjena za Žigmana

Nadzorni odbor HRT-a jedva postoji, a već je ostao bez jednog člana itraži se novi, naime, 'slučajno' je privremeni ravnatelj HTV-a MislavStipić obavijestio da je Ante Žigman postao savjetnik guvernera HNB- a,pa će biti razriješen na sutrašnjoj sjednici saborskog Odbora zainformiranje, informatizaciju i medije, no do imenovanja novog članaradit će u NO-u.

Upozoravaju da u Statut nije jasno i nedvosmisleno uvršteno da glavni urednik i urednici programa samostalno uređuju program, odnosno da im uprava može davati samo financijske i organizacijske naloge te da se ne smije neposredno uplitati u svakodnevni sadržaj programa.

Nadalje, izjašnjavanje novinara i urednika i dalje nije obvezatno za upravu, a pravila toga izjašnjavanja kasnije su tek dodatno pojašnjena tako da je dovoljno tek 30 posto od svih onih koji su pristupili izjašnjavanju oko izbora glavnog urednika, a tih treba biti 50 posto urednika i novinara te ostalog kreativnog osoblja.

Također, ne postoji obaveza kandidata za glavnog urednika da na natječaj ne prilože i svoj četverogodišnji program rada, a nadasve je zanimljivo što se nigdje izrijekom ne navodi da uvjeti za glavnog urednika trebaju biti i ti da nisu niti su ikada bili članovi političkih stranaka te da se ne bave niti su se ikada bavili marketinškim ili sličnim komercijalnim poslovima.

Na pitanje može li predsjednik uprave HRT-a biti član neke političke stranke, javila se predsjednica NO HRT-a Silvija Luks i zavapila za prestankom hipokrizije: 'Svatko ima pravo na svoje političko mišljenje, a mi ovdje glasamo po savjesti i zdravom razumu.

Prestanimo s hipokrizijom i stavimo da se članstvo u političkoj stranci zamrzne, ma što to značilo.' Složio se s njom i Popovac, dometnuvši: 'Ne znam zašto netko tko je, recimo, danas gradski zastupnik, sutra ne bi bio predsjednik uprave.' Tako je izglasano zamrzavanje, kao i u slučaju glavnog urednika, pa tako i on može biti član neke političke stranke, ali to članstvo dok je glavni urednik, treba zamrznuti.

Svojevrsno stavljanje na led doživjelo je i izdvajanje multimedije kao posebne organizacijske jedinice jer za to, zaključeno je, zasad ipak nema novca. Iz Statuta su brisane odredbe koje bi se odnosile na HRT po Zakonu o trgovačkom društvu, a između ostalog, predloženo je da NO daje suglasnost za revizora te da mandat članovima uprave traje dvije, a ne četiri godine.

No, o svemu što su dvotrećinskom većinom glasova članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora izglasali, svoje prije stupanja na snagu ima reći i/ili potvrditi Sabor, kojemu u četvrtak šalju Konačan prijedlog Statuta HRT-a. Danas je ionako beskrajno najviše pažnje posvećeno uglavnom tehničkim detaljima, čiju važnost, doduše, ne treba zanemariti, ali većina toga bila je izuzetno zbunjujuća, i to ne samo za novinare koji su pratili sjednicu bez materijala koji im nitko nije dostavio, nego i same članove Vijeća i NO, pa ne čudi da je Luks u jednom trenutku iskazala svoj nemir: 'Ja više ništa ne shvaćam, sad mislim da sam čak i glasovala protiv svog prijedloga.'

Predsjednica Programskog vijeća Nada Zgrabljić-Rotar izjavila je da očekuje da Sabor prepozna napor kojega je Programsko vijeće uložilo kako bi usvojilo Statut HRT-a:
'Statut slijedi sve ono što se očekuje u proceduri stvaranja nove javne televizije.'

'Statut je apsolutno u duhu s vremenom, sada možemo izvršiti izbore za upravu i nakon godinu i četiri mjeseca riješiti krizu upravljanja HRT-om', izjavio je Popovac nakon usvajanja Statuta. I dodao da zahvaljujući promjenama koje donosi Statut više neće biti dvojstva, odnosno preklapanja nadležnosti između direktora programa HTV-a i glavnog urednika Informativnog programa HTV-a. HRT će ubuduće imati dva glavna urednika – glavnog urednika Hrvatske televizije) i glavnog urednika Hrvatskog radija.