PREDSJEDNIK UPRAVE MRAVAK

Šef HEP-a ima milijun eura u kućama i stanovima

08.08.2009 u 21:39

Bionic
Reading

USKOK i Državno odvjetništvo već mjesecima istražuju poslovanje Hrvatske elektroprivrede i predsjednika Uprave Ivana Mravka, kojega se sumnjiči da je u samo godinu dana lošim poslovanjem izgubio 1,7 milijardi kuna. Uvidom u Mravkovu osobnu imovinu stječe se dojam da je za samoga sebe poslovao puno bolje

ZAGREB - Čak i da rezultat istrage po Mravka bude nepovoljan i u konačnici on bude primoran napustiti HEP, lagodan mu život neće biti ugrožen, barem ako je suditi prema broju nekretnina koje posjeduje i trenutačnim zaposlenjima članova njegove obitelji. Mravkov život na visokoj nozi mogao bi prestati samo ako se mjerodavne institucije zapitaju kako je stekao, uglavnom u posljednjih nekoliko godina, približno milijun eura vrijedne kuće i stanove, a on ne bude mogao dati zadovoljavajući odgovor, piše Večernji list.

Nevidljivi HDZ-ovac u HEP-u

Nije jasno je li kćeri Kristini, koja radi u HEP-u kaorukovoditeljica prijenosa, Mravak osobno kupio stan od 92 kvadrata igaražu u zagrebačkoj Bednjanskoj ulici, ali u istoj zgradi stanove jeod HEP-a dobilo nekoliko direktora i povlaštenih zaposlenika, poputpovratnika iz Australije Rade Buljubašića, koji je u Elektri zaposlengodinama, iako ga tamo još nitko nije vidio. Buljubašić je nekada biošef Koordinacije HDZ-a za Australiju.  Svjedoci tvrde da se jednog danasamo pojavio u HEP-u, a da nitko nije znao što bi tamo uopće trebaoraditi. Na nekretnini Mravkove kćeri, kupljenoj prije tri godine, nepostoji zabilježba banke, dakle nije kupljena kreditom, nego je plaćenagotovinom. Prema trenutačnim cijenama, vrijednost toga stana nije manjaod 220.000 eura.

Sa suprugom Ružom, koja radi u zagrebačkoj Elektri, Ivan Mravak već godinama živi u velikom stanu u Miramarskoj ulici u Zagrebu, blizu hotela International, koji je dobio od HEP-a. Vrijednost je te nekretnine od stotinjak kvadrata oko 250.000 eura. Prije nego što mu je dao taj veliki stan, HEP mu je prije 15-ak godina dao i jedan manji. I ne bi u tome ništa bilo naročito sporno da Mravak cijelo to vrijeme, sve do danas, nije prijavljen kao stanovnik Vukovara!

Dio objašnjenja njegove 40-ak tisuća kuna visoke plaće proizlazi i iz podatka da, kao stanovnik Vukovara, ima niz poreznih olakšica. Naime, zbog ratnih stradanja Vukovar je proglašen područjem od posebne državne skrbi prve skupine i iznos je osobnog odbitka od poreza 3840 kuna, dok je u Zagrebu na mjesečnoj razini niži 2040 kuna, a na godišnjoj 24.480 kuna.

Uz taj nimalo beznačajan odbitak od poreza, Mravak ima pravo i na nadoknadu putnih troškova kada putuje kući - u grad u kojem odavno ne živi. Mravak tako ne mora plaćati ni najviši prirez u državi, na što su osuđeni svi ostali građani Zagreba.

Uz zagrebački stan, Mravak u Vukovaru, u Ličkoj ulici, posjeduje uređenu obiteljsku katnicu. Njena vrijednost, prema trenutačnim tržišnim procjenama, nije manja od 100.000 eura. Dvije ulice dalje kuća je saborskog zastupnika HDZ-a Petra Mlinarića, čiji je brat Nikola financijski direktor u HEP-u. Nikola Mlinarić i Mravak su, tvrde pouzdani izvori, navodno nedavno kupili građevinsko zemljište u podsljemenskoj zoni Zagreba, gdje kvadrat građevinskog zemljišta doseže nekoliko stotina eura.

Posve je pouzdano da Mravak posjeduje novu kuću u mjestu Bilo pokraj Primoštena. Prije nekoliko godina sagrađena trokatnica u prvom je redu do mora, a pred njom je i privatna plaža. Prema trenutačnim cijenama, ta Mravkova kuća vrijedi oko 500.000 eura. Visoki izvori iz HEP-a ispričali su Večernjaku da tu kuću uopće nije gradio Mravak, nego ju je dobio na dar od Dalekovoda, tvrtke s kojom najtješnje surađuje i u kojoj mu radi sin Željko. Mravak, tvrde naši sugovornici, nije jedini koji kuću tamo nije gradio svojim novcem ili podižući kredite, nego su još neki dužnosnici povezani s HEP-om dobili jednake darove.

Kada, pak, Mravak iz Bila krene kući u Zagreb, usput se može odmoriti i u svome planinskom utočištu - vikendici na Bjelolasici. Vrijednost svih nekretnina na tom području silno je narasla otkad je otvoren Olimpijski centar. Mravkova vikendica, okružena velikim zemljištem, stoga je vrijedna najmanje 75.000 eura.