ISTRAGA LAŽNOG INVALIDITETA

Šef Gradskog vijeća Splita tone sve dublje, no odbija dati ostavku

14.02.2018 u 19:18

Bionic
Reading

Predsjednik Gradskog vijeća Splita Jure Šundov (HGS) u sve je ozbiljnijim pravosudnim problemima zbog sumnje da je lažni vojni invalid: Nakon što je u rujnu prošle godine policija protiv njega podnijela kaznenu prijavu ovoga tjedna Općinsko državno odvjetništvo službeno je otvorilo istragu zbog sumnje da je oštetio državu za oko 270 tisuća kuna

Proces je bio zastao zbog žalbe Jure Šundova, nakon čega je sudac istrage Županijskog suda naložio grafološko vještačenje kako bi se utvrdila vjerodostojnost potpisa na liječničkim nalazima koji su navodno krivotvoreni. Vještačenje je, kako se navodi, 'potvrdilo izvjestan stupanj osnovane sumnje da je okrivljenik počinio radnje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret', pa je žalba odbijena i istraga je otvorena.

Šundov je, kako se sumnja, koncem 2005. godine podnio zahtjev za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida i tome priložio šesnaest lažnih liječničkih nalaza koji dokazuju da je bio na psihijatrijskom liječenju još od 1997. godine. Liječnička komisija potom mu je utvrdila postojanje PTSP-a i odredila 30-postotni invaliditet te osobnu invalidninu od 153 kune mjesečno.

Ukupno mu je po ovoj osnovi isplaćeno nešto više od 20 tisuća kuna, no znatno veći iznos Šundov je zaradio korištenjem poreznih olakšica na ime invaliditeta - od 2008. do 2016. godine, tvrdi se, prilikom utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza oštetio je državu i Grad Split za ukupno 248.120,73 kune.

'Ne komentiram postupak, svatko može sumnjati, ali svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno', kaže Jure Šundov za tportal. Odbija konkretno odgovarati na pitanja o ovom slučaju, uvjeren da će obraniti svoju čast, a ni ne pomišlja dati ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Splita.

'Nema ni razloga, ni formalno-pravne potrebe za to', kazao nam je Šundov.

  • +15
Jure Šundov Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Već prilikom izbijanja afere u rujnu prošle godine oporbeni vijećnici iz stranke Pametno zahtijevali su da se izjasni je li on neimenovana osoba protiv koje je policija podnijela kaznenu prijavu, a kada je to odbio učiniti, zahtijevala se njegova smjena. Spasili su ga glasovi HDZ-a, HGS-a, HSS-a, HSLS-a, HNS-a i dijela splitskih SDP-ovaca.

U tadašnjim izjavama za medije ponovno je okolišao i opisivao svojih 1982 dana braniteljskog staža, tvrdeći da se 'sukobio s Jugoslavijom i kompletnom njenom infrastrukturom'.

Šundov je, inače, naveden i kao jedan od rekordera na listi neplatiša Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa: duguje 30 tisuća kuna kazne jer je kao dogradonačelnik uz plaću primao dodatne naknade, mahom na ime članstva u upravnim i nadzornim odborima gradskih tvrtki. Kada je to ustanovljeno, bilo mu je određeno i da mora vratiti iznos koji se kreće oko 300 tisuća kuna, no on je to odbio, pa danas još uvijek traju njegovi sudski sporovi s komunalnim poduzećima. U nekim slučajevima donesene su prvostupanjske presude, no njihova pravomoćnost još nije na vidiku.

Kako je za tportal potvrdio vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić, na dnevni red Gradskog vijeća idućih tjedana ponovno će se pokušati staviti zahtjev za smjenom njegova predsjednika. Potrebno je prikupiti potpise najmanje dvanaest vijećnika.

HGS-ov koalicijski partner HDZ u tome izvjesno neće sudjelovati jer, kako smatra šef stranke Petar Škorić, Šundov 'dobro obavlja svoj posao'.

  • +12
Gradsko vijeće Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj