NOVA MISTERIJA SJ. KOREJE

Šef države s nuklearnim arsenalom nema ni 30 godina

19.12.2011 u 12:52

Bionic
Reading

Ne zna se točno kako izgleda Kim Jong-un, sin i nasljednik preminulog sjevernokorejskog diktatora Kim Jong ila. Točno se ne zna ni koliko godina ima, no prema službenim natuknicama iz najizoliranije zemlje svijeta, upravljanje nuklearnom silom preuzet će nenavršeni 30-godišnjak

Prema šturim diplomatskim izvorima, Kim Jong-un rodio se 8. siječnja 1982. godine u Pjongjangu. Prema ranijim napisima iz ruskih medija, čovjek je i koju godinu mlađi. U svakom slučaju, najmlađi od trojice sinova 'Dragog Vođe' i drugi iz njegove veze s pokojnom balerinom Ko Joung-hi

Ovo je već treći Kim na tronu Sjeverne Koreje, dosad najdugovječnije 'komunističke monarhije' u povijesti svijeta. Njegov djed, Kim Il-sung, utemeljitelj je komunističke DNR Koreje, nastale na razvalinama 2. svjetskog rata i Korejskog rata (primirje na Korejskom poluotoku potpisano je 1953. godine).

Treći Kim stekao je visoko obrazovanje na Međunarodnoj školi u švicarskome Bernu, no rijetko se pojavljivao u toj školi; izlazio je u pratnji sjevernokorejskog ambasadora, a učio je uglavnom u privatnom režimu. Navodno je bio veliki poklonik košarke i američke NBA lige. To je bilo prije deset godina – sa 20 je napustio Švicarsku i do danas se u javnosti nije pojavila njegova službena fotografija. Nejasno je koje je pozicije obnašao u režimu Kim Jong-ila.

Kroz nevjerojatno konzervirani poredak, preko granica Sjeverne Koreje rijetko su kapale podrobnije informacije. Kad bi se to i dogodilo, informacije bi redovito bile neprovjerljive. No od 2008. godine mnogo se pisalo o teškoj bolesti diktatora (spominjao se moždani udar) i potrazi za nasljednikom među sinovima. Najstariji od njih, Kim Jong-nam, navodno nije bio po volji ocu zbog razvratnog zapadnjačkog života po inozemstvu i sklonosti kocki. Srednji, Kim Jong-kol, smatran je preslabim (prema nekim svjedočenjima – 'previše ženskastim') za poziciju vođe.

Najmlađi se, navodno, odlikovao najmoćnijim intelektom, pa je izbor pao na njega. Prije dvije godine preuzeo je državnu Službu sigurnosti i stekao titulu koju zapadni mediji prevode kao 'Briljantni Drug'. Zatim je u Pjongjangu održan prvi sabor Radničke partije od 1980. godine, a sjevernokorejska TV izvijestila je da je Kim Jong-un stekao čin generala.

U sjeni zasad ostaje savjetnik najmlađeg Kima, Čang Sung-taek, inače muž Kimove tetke. Čang Sung-taek navodno kontrolira državu otkako se pokojnom vođi pogoršalo zdravlje.

Južnokorejski mediji pišu da problema sa zdravljem već ima i mladi nasljednik. Navodno boluje od dijabetesa, teži 90-ak kilograma na 175 centimetara visine i ima problema s tlakom.

Od neposrednih svjedoka koji znaju nešto o tom čovjeku, ruski Argumenti & Fakti izdvajaju memoare japanskog kuhara Kenjija Fujimotoa koji je neko vrijeme radio u Pjongjangu za diktatorsku obitelj. Fujimoto je napisao da prestolonasljednik voli sushi od 'još žive ribe!', da je poklonik Mela Gibsona te da su on i otac voljeli gledati predstave s golim balerinama koje plešu na zapadnjačku glazbu.