POLICIJA NIJE PRATILA LINIĆA

Šef DORH-a: Linić neće biti niti prvi niti zadnji

03.06.2014 u 12:11

Bionic
Reading

Iako je predsjednik Ivo Josipović, sukladno svojim ovlastima, odradio svoj dio posla vezano uz slučaj Linić, istražne radnje i dalje provodi USKOK, a sutra bi s nadzorom trebao započeti i saborski Odbor za unutarnju politiku. Zaključak je izvještaja koji je naručio predsjednik Josipović da tajne službe nisu pratile Linića, a slično je u Saboru novinarima ustvrdio šef Krim policije Vitomir Bijelić. Policija, kaže, nije pratila Slavka Linića

'U ovom trenutku mogu odgovorno reći da policija nije provodila ni prije niti nakon tiskovne konferencije gospodina Linića nikakve aktivnosti koje bi se mogle podvesti pod njegov nadzor', kazao je novinarima u Saboru načelnik Uprave Kriminalističke policije Vitomir Bijelić.

Linić je u svojim izjavama nakon press konferencije kazao da je vidio policajce kako ga prate. 'Ne, ja ne mogu negirati da je gospodin Linić vidio policajce', ironično je rekao Bijelić.

Iako tvrdi da do sada policija nije provodila nikakve radnje, sada istražuje. 'Pa vezano za sadržaj njegove izjave, a određeni dijelovi tog sadržaja upućuju na možebitno počinjenje kaznenih djela nekih osoba, policija je dobila i nalog DORH-a da provede određene izvide i izvidi su u tijeku', kazao je Bijelić.

Podsjetimo, taj je nalog na adresu policije stigao jučer, kada je USKOK zatražio svu dokumentaciju. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan kazao je novinarima u Saboru kako će se potruditi da ta provjera Linićevih izjava bude brza.

'Ne mogu reći koliko brzo će trajati, radit će se na obimnoj dokumentaciji i ispitat će se veći broj osoba i onda ćemo moći donijeti naše zaključke', kazao je Cvitan.

DORH i USKOK ispitat će sve relevantne osobe, međutim Slavko Linić nije još bio na razgovoru. 'On će biti ispitan kad za to dođe vrijeme. Nisam rekao ni da će biti prvi niti zadnji', poručuje Cvitan.

Provjeravat će se svi Linićevi navodi, kaže Cvitan, osim dijela o kojem je na press konferenciji jutros govorio predsjednik Ivo Josipović.

'Nije da nas taj dio ne zanima, ali proveden je nadzor, utvrđeni su rezultati. Nikakvih nepravilnosti službi i policije nije bilo, onda nema potrebe da i mi ispitujemo', kaže Cvitan.

Pitanje rada DORH-a u slučaju Linić spomenulo se i na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije. Naime, HDZ-ov Frano Matušić upitao je, je li DORH vezano uz Slavka Linića postupao i prije njegove press konferencije. Cvitan na to nije jasno odgovorio pa su mu to pitanje nakon sjednice vijeća postavili i novinari.

'Ne mogu odgovoriti tko je predmetom istrage prije ili poslije tiskovne konferencije. Dali smo priopćenje za javnost gdje smo jasno i transparentno kazali sve ono što je rekao gospodin Linić će se ispitati i javnost će o tome biti izviještena', kazao je Cvitan.

Novinari su mu još jednom postavili pitanje je li Linić prije konferencije bio predmet obrade USKOK-a.

'Ne mogu reći. Radi se o tome, postavljate mi puno pitanja, no ja mogu govoriti samo onoliko koliko je to opravdano radi interesa javnosti. DORH, USKOK, mi radimo čitav niz aktivnosti o kojima ne možemo govoriti javnosti i jasno je da o izvidima ne možemo govoriti. Izvidi su tajni i uvijek su bili tajni. Istrage su danas nejavne, no mi ćemo u ovom slučaju transparentno izvijestiti javnost o svim činjenicama koje smo utvrdili, odnosno zaključku je li počinjeno kazneno djelo ili nije', zaključio je Cvitan.