pacijenti na cjedilu

Šef bolnice otet usred borbe protiv koronavirusa

28.03.2020 u 08:53

Bionic
Reading

Direktor jedne od glavnih bolnica na Haitiju otet je u petak usred borbe protiv koronavirusa, nakon čega je osoblje bolnice odbilo primiti nove pacijente u znak prosvjeda. Kirurg Jerry Bitar otet je ubrzo nakon što je otputovao na posao u bolnicu Bernard Mevs iz svoje kuće.

Otmice zbog otkupnine ove su se godine naglo povećale usred političke i ekonomske krize na Haitiju, koji je prema Svjetskoj banci najsiromašnija zemlja zapadne hemisfere. Policija je samo u siječnju potvrdila 15 slučajeva otmice. Čini se da bande otimaju ljude neselektivno, a žrtve su od školaraca, političara, gospodarstvenika do stranih radnika.

Mnoštvo se okupilo ispred ustanove u znak solidarnosti s Bitarom, koji vodi bolnicu zajedno sa svojim bratom blizancem, dok je osoblje jedinstveno pjevalo tražeći njegovo puštanje na slobodu.

"Za vrijeme pandemije koronavirusa, nenormalno je oteti liječnika", rekao je Jean Wilguens Charles, stanovnik Port-au-Princea.

"Mi zahtijevamo njegovo oslobođenje," dodao je.

Iz bolnice su poručili kako nekoliko pacijenata čeka na operacije jer ne mogu raditi bez naloga liječnika.

Prema podacima iz 2019. Istraživačkog i obrazovnog konzorcija za akutnu njegu na Haitiju (REACH), Haiti ima samo 64 respiratrora na oko 11 milijuna stanovnika, što ga čini posebno ranjivim na izbijanje visoko zaraznog koronavirusa.

"To je ozbiljna zabrinutost, posebno s obzirom na relativno visok udio populacije za koju se smatra da je izložena povećanom riziku", napisao je Centar za ekonomska i politička istraživanja u radu objavljenom u petak, čiji su autori analitičari Jake Johnston i Kira Paulemon.

  • +35
Papin izvanredni blagoslov Urbi et Orbi u doba koronavirusa Izvor: Profimedia / Autor: YARA NARDI / AFP / Profimedia

Haitijske vlasti do sada su potvrdile osam slučajeva koronavirusa. Predsjednik Jovenel Moise prošli je tjedan proglasio izvandredno stanje, te naredio zatvaranje škola i tvornica kako bi se spriječilo širenje virusa.

Međutim, u zemlji, gdje više od polovice stanovništva živi ispod granice siromaštva, na ulicama se i dalje nalazi mnogo ljudi koji zanemaruju preporuke da ostanu kod kuće ili prakticiraju socijalnu distancu.