OGORČENI RODITELJI

Sedam tjedana čekaju istinu o smrti bebe

28.05.2009 u 08:51

Bionic
Reading

Inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pokušat će ovih dana razriješiti slučaj smrti novorođenčeta u privatnom rodilištu Podobnik koja se dogodila 13. travnja ove godine, o čemu roditelji djeteta, Danijela Antolković Tadić i Mislav Tadić, do danas nisu dobili službeni obdukcijski nalaz, niti osnovnu medicinsku dokumentaciju koja bi razjasnila uzrok smrti njihove bebe

Dijete je umrlo svega nekoliko sati nakon poroda koji je protekao uredno, kao i čitava trudnoća, a ništa nije upućivalo na mogućnost takvog ishoda. Ubrzo nakon rođenja dijete je počelo pokazivati simptome kardiorespiratornog zastoja, a nakon dvosatne reanimacije u privatnom rodilištu prebačeno je u KBC Zagreb, gdje su ga bezuspješno pokušavali oživjeti još sat vremena, piše Novi list

Roditelji nakon gotovo dva mjeseca ne znaju zbog čega se to dogodilo, a to im je, kažu, jedini cilj.

– Nikoga ne optužujemo za smrt našeg djeteta, ali želimo znati razlog smrti. Kako se radilo o besprijekornoj trudnoći i porodu, što su nam potvrdili i liječnici u toj bolnici, smatramo da mora postojati neko objašnjenje zbog čega je dijete umrlo.

Od toga je prošlo već sedam tjedana, usmeno su nam naveli već pet različitih uzroka smrti, ali nemamo niti jedan pisani dokument, osim otpusnog pisma sa »Rebra« u kojem se uzrok smrti ne navodi. Jednostavno ne vjerujem da obdukcija može trajati dva mjeseca. U nama iz dana u dan raste sumnja da se nešto pokušava sakriti – kaže Mislav Tadić.

Zbog čega je došlo do smrti bebe još se ne zna

Supružnike Tadić zasmetao je postupak vlasnika privatnog rodilišta, Marija Podobnika, koji im je najprije kazao kako sumnja na metabolički sindrom, da će krv djeteta biti upućena na analizu u neki europski centar,a na kraju da je dijete umrlo od krvarenja u plućima. Bez konkretnog obdukcijskog nalaza, više ni u kakvo objašnjenje ne vjeruju.

Osobito ih je, kažu, naljutilo i to što ih dr. Podobnik nakon nekoliko tjedana više nije htio ni primiti, i to zato što su slučaj prijavili Ministarstvu zdravstva.

– Pa nisam se obratio ubojicama, nego instituciji koja je za to nadležna, kao roditelj koji želi znati istinu o svom djetetu – veli Tadić.

Kontradiktorne je informacije, kaže, dobio i u KBC-u Zagreb gdje se obavlja obdukcija djeteta, a iako mu je rečeno da je postupak obdukcije dovršen, nikakav službeni dokument o tome do danas nije dobio. Odlučan je da stvar istjera do kraja, pa najavljuje i mogućnost kaznene prijave protiv privatnog rodilišta.

Vlasnik rodilišta Mario Podobnik tvrdi da su roditelji umrle bebe »udarili« na krivu adresu, jer od njega nisu ni mogli čuti zbog čega je beba umrla.

– Mi nismo mogli znati uzrok smrti djeteta, niti je na nama da dajemo obdukcijsko izvješće. Obdukcija se provodi na »Rebru«, ona može trajati i dva, tri mjeseca, i oni roditeljima trebaju poslati nalaz. Prema informaciji koju sam dobio, dijete je umrlo od hemoragije pluća, a još uvijek traje histologija mozga kako bi se utvrdilo zbog čega je do nje došlo. Razloga može biti mnogo, od nasljedne bolesti, do virusa – objašnjava Podobnik, koji smatra da supružnici Tadić nisu trebali tako reagirati.

»Njima se dogodila tragedija, i sada jednostavno traže krivca«, uvjeren je Podobnik. S roditeljima umrle bebe prestao je, kaže, komunicirati nakon što su ga prijavili Ministarstvu zdravstva, jer mu je tako savjetovao odvjetnik.

Danijela i Mislav Tadić iščekuju rezultat inspekcije resornog ministarstva, nadajući se da će se rasvijetliti uzroci tragedije koja se dogodila.

Obdukcijski nalaz u pravilu se dovršava u nekoliko tjedana, i nije uobičajeno da traje mjesecima, kaže pročelnica Zavoda za ginekološku i perinatalnu patologiju KBC-a Zagreb Jadranka Ilić-Forko.

– Trajanje obdukcije ovisi o tome koliko je laboratorij opterećen. Ako se rade posebne pretrage, specifična citogenetika, postupak može potrajati u više mjeseci, ali to nije uobičajeno – tumači Ilić-Forko.