SMRAD U DUGOJ RESI

Sedam tisuća litara sumnjive otpadne tekućine

30.12.2010 u 17:19

Bionic
Reading

U velikoj akciji u prostorima bivše Pamučne industrije u Dugoj Resi karlovačka policija i Državni inspektorat u srijedu su pronašli sedam tisuća litara otpadnih tekućina nepoznatog sadržaja

Radio Mrežnica doznaje da je akcija pokrenuta nakon što su se Dugorešani žalili na otežano disanje i smrad koji se širio iz dimnjaka tvornice. Policija je potvrdila izvid zajedno s inspektoratom u tvornici. Kriminalistička istraga se nastavlja, kažu u policiji.

Radio Mrežnica doznaje da su policijske i inspektorske snage u Pamučnu upale upravo u trenutku kad je tekućina nepoznatog otpadnog sadržaja pretakana u peć za grijanje, gdje je očito trebala biti spaljena. U Dugoj Resi već su se ljetos pojavila glasine da će se u sklopu tvornice prerađivati i otpad, no tvrtka je to demantirala.

Treba spomenuti da se prostor Pamučne nalazi u samom centru Duge Rese, u neposrednoj blizini stambenih zgrada, bolnice, dječjeg vrtića te tržnice.

Inače, novi vlasnici Pamučne, tvrtka T 7 Vis koja je za propalog tekstilnog diva platila nešto manje od 31 milijuna kuna, što je iznos koji je mnoge iznenadio, dio su korporacije odnosno T 7 Grupe u sklopu koje posluje sedam tvrtki različitih djelatnosti, među kojima su i tekstilna Vis, Patting za proizvodnju i distribuciju motornih ulja te aviokompanija Wineair.

U rujnu je ova grupacija kraj Varaždina počela izgradnju moderne tvornice u kojoj bi se interventno trebalo zbrinjavati oko 80 tisuća tona opasnog otpada. Tu preradu otpada sufinancira i Fond za zaštitu okoliša čiji je bivši predsjednik Mladineo u Remetincu, i to u iznosu od 34,6 milijuna kuna.