neobjašnjiva nesreća

Sedam brodova zapaljeno u iranskoj luci Bushehr

15.07.2020 u 17:05

Bionic
Reading

Najmanje se sedam brodova zapalilo u iranskoj luci Bushehr, javila je u srijedu novinska agenciju Tasnim, a čini se da je to zadnja u nizu neobjašnjivih nesreća na nuklearnim i industrijskim postrojenjima od kraja lipnja

Nema dojava o žrtvama, dodaje agencija.

Bilo je nekoliko eksplozija i požara u području iranskih vojnih, nuklearnih i industrijskih postrojenja od kraja lipnja, uključivo požar u iranskoj podzemnoj nuklearnoj elektrani Natanz 2. srpnja.

Natanz je u središtu iranskog programa obogaćivanja uranija za koji Teheran kaže da se provodi u civilne svrhe.

Zapadne obavještajne agencije i UN-ova agencija za atomsku energiju (IAEA) vjeruju da je Iran razvijao koordinirani, tajni program nuklearnog oružja do 2003. kada je zaustavljen, no Teheran takve optužbe odbacuje.

Iransko najviše sigurnosno tijelo reklo je 3. srpnja da je utvrđen uzrok požara u Natanzu i bit će objavljen na vrijeme.

Neki iranski dužnosnici rekli su da je možda izazvan kibernetičkom sabotažom, a jedan je i upozorio da ćeTeheran odgovoriti državi koja izvodi takvu vrstu napada.

U članku početkom srpnja državna novinska agencija IRNA govorila je o mogućnosti sabotaže koju izvode neprijateljske zemlje kao što su Izrael i Sjedinjene Države, iako ih nije izravno optužila.

Izraelski ministar obrane rekao je 5. srpnja da njegova zemlja ne stoji "nužno" iza svakog tajnovitog izgreda u Iranu.