IMENA ULICA NA ĆIRILICI?

SDSS traži uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru

18.12.2012 u 20:46

Bionic
Reading

Predsjednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković izjavio je danas, komentirajući podatak iz popisa stanovništva da u Vukovaru živi 34,87 posto stanovništva srpske nacionalnosti, kako SDSS očekuje da dođe do promjene Statuta grada Vukovara i primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Po Milakovićem riječima, činjenica da Srbi u Vukovaru, po rezultatima popisa stanovništva, čine više od jedne trećine ukupnog broja stanovnika toga grada, podrazumijeva ravnopravnu upotrebu hrvatskoga i srpskog jezika te latiničnoga i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

'Nije riječ samo o postavljanju dvojezičnih ploča na ulaze i izlaze iz grada. Na isti način morale bi biti označene i sve ulice, škole, gradske institucije', objasnio je Milaković, dodajući kako zakon predviđa i tiskanje svih obrazaca u Vukovaru na latiničnome i ćiriličnom pismu.

Na pitanje novinara znači li primjena tih zakona da bi i naziv Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata te mjesta masovne grobnice na Ovčari trebalo napisati latinicom i ćirilicom, Milaković je odgovorio kako u 'tom smjeru nije razmišljano', ali ne vidi razlog da se zakoni i tu ne primijene.

'Ne očekujem da će to ići lako i da neće biti teškoća u tom smislu, ali očekujem da uz nekakav dijalog i poštovanje institucija primjena zakona bude riješena', rekao je, dodajući kako će se 'tek sada pokazati kakva je razina suživota postignutog u Vukovaru'. Također je ocijenio kako se pri primjeni zakona, za sve sporne situacije, koje će se pojaviti, bude li razumijevanja, mogu pronaći rješenja koja će zadovoljiti i većinski hrvatski narod i manjinsku srpsku nacionalnu manjinu.

Po njegovim riječima, u SDSS-u su očekivali da će popis stanovništva pokazati kako u Vukovaru živi od 35 do 40 posto Srba. Također je ocijenio da je popis stanovništva Vukovara iz 2011. godine dosad najrealniji.


Iz HSP-a dr. Ante Starčevića priopćili su da se ta stranka protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru jer bi to bilo 'pogubno za Hrvate grada heroja'.

'HSP dr. Ante Starčevića poštuje sve zakone o pravima nacionalnih manjina, no budući da je riječ o herojskom gradu Vukovaru koji još liječi ratne rane te traga za još nekoliko stotina nestalih hrvatskih branitelja i civila, tražimo uvođenje moratorija, tj. odgađanje primjene tog prava na sljedećih deset godina', navodi ta stranka.

Također podsjeća kako su se istim pravom koristili pripadnici srpske nacionalne manjine tijekom procesa mirne reintegracije glede služenja vojnog roka u postrojbama Hrvatske vojske (HV).

U Vukovaru prema popisu stanovništva iz 2011. godine živi 27.683 stanovnika. Većinu stanovništva u Vukovaru čine Hrvati, njih 57,37 posto, slijede Srbi s 34,87 posto, Rusini s 1,59 posto i Mađari s 1,25 posto.