ANTIFAŠISTI U SRBU

SDSS: Spomenik NOB-u ili izlazimo iz Vlade

26.07.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Dan uoči 27. srpnja, kada je na taj dan 1941. godine u Srbu organiziran narodni ustanak protiv fašističkog okupatora, u tom se mjestu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) i Srpskog narodnog vijeća okupilo više stotina antifašista iz Like, Siska, Istre, Dalmacije, Rijeke, Zagreba te izaslanstvo boraca 6. ličke divizije iz Beograda

Na skupu ispred srušenog spomenika ustanku, potpredsjednik SABA Josip Skupnjak podsjetio je na dane prije 68 godina kada se narod Like masovno organizirao na ustanak protiv fašističkog terora dajući tako veliki doprinos NOB-u.

Na skupu je aktualna vlast optužena da omalovažava stečene tekovine antifašizma, te da krši prava boraca te da je saborska deklaracija o antifašizmu mrtvo slovo na papiru. Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac podjsjetio je da Vlada do kraja godine mora sagraditi novi spomenik u Srbu ili SDSS napušta Vladu.

Opalili ste tu pušku u ime slobode u fašiste da biste vi i svi mi poslije vas živjeli u slobodi i to se nikad ne smije zaboraviti", rekao je Uzelac

Saborska zastupnica Vesna Pusić rekla je kako je ovo naša zemlja te da "nema nikoga tko na nju ima veće pravo od svakog njezinog građanina". "Ono što nas povezuje je želja da u budućnosti svi imamo zemlju koja funkcionira kao dobra majka prema svim svojim građanima, zemlju u kojoj sva djeca imaju jednaka prava", rekla je Pusić.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je kako je prije nekoliko godina ovdje bilo deset i sto puta manje ljudi nego danas što je najbolja provjera okupljanja u zajedništvu na mjestu gdje se počela voditi borba protiv fašizma.