PROPALO GLASOVANJE U SABORU

SDSS odbacuje insinuacije kako je poznato da su glasali za Daliju Orešković

20.02.2018 u 19:30

Bionic
Reading

Saborski Klub SDSS-a u utorak je kao insinuacije odbacio napise tjednika Nacional kako u HDZ-u sumnjaju da su za saborskog glasovanja o kandidatkinjama za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bez većine koja bi izabrala njihovu kandidatkinju Natašu Novaković ostali jer su SDSS-ovci glasali za dosadašnju čelnicu povjerenstva Daliju Orešković.

Novi broj Nacionala piše kako u HDZ-u sumnjaju da su bez većine u Saboru ostali jer su zastupnici SDSS-a glasali za Daliju Orešković, koju je HDZ odlučio smijeniti jer se njeno Povjerenstvo, između ostalog, spremalo proglasiti da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u sukobu interesa zbog ponašanja Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

 Vodeći ljudi HDZ-a, navodi Nacional, a prenose brojni mediji, zgranuti su i ogorčeni rezultatom glasovanja za predsjednicu povjerenstva i neuspjehom izbora njihove kandidatkinje Nataše Novaković, te da su sve više uvjereni da su ih iznevjerili koalicijski partneri iz SDSS-a.

 Iz SDSS-a u priopćenju izražavaju zabrinutost povodom tih medijskih napisa "kojima se sugerira da je jasno i poznato kako su naši zastupnici glasali".

 Podsjećaju kako je Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propisan postupak prema kojem će Sabor tajnim glasanjem provesti izbor predsjednika i članova Povjerenstva između predloženih kandidata, te napominju da je postupak izbora u petak u sabornici bio tajan za sve zastupnike, pa tako i za zastupnike SDSS-a.

SDSS ne glasuje prema nečijim pozivima i uputama sa strane

 "Stoga odlučno odbacujemo sve insinuacije kojima se sugerira da je jasno i poznato kako su naši zastupnici glasali te da se na temelju tako 'jasne i poznate' činjenice stvaraju daljnje političke konstrukcije. Osim toga, odbacujemo sve tvrdnje da bi zastupnici SDSS-a mogli glasati prema nečijim pozivima, uputama ili da bi mogli podlijegati uputama sa strane. To naprosto ne odgovara istini i uvredljivo je kako za zastupnike, tako i za ukupnu politiku SDSS-a, a nije ni bezopasno na takav način karakterizirati jednu manjinsku stranku", poručuju iz te stranke.

  • +28
Srpsko narodno vijeće organiziralo prijem povodom proslave pravoslavnog Božića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

 Navode kako je SDSS profilirani politički subjekt koji više od dva desetljeća politički djeluje te na svojim stranačkim tijelima donosi odluke i kreira samostalnu politiku, u skladu s interesima svojih birača, svojeg političkog opredjeljenja i procjene političkog trenutka. To, dodaju, vrijedi kako za unutarnjopolitička tako i za pitanja međudržavnog i međunarodnog karaktera.

Posebno zabrinjava što se sve događa u vrijeme negativne kampanje protiv institucija Srba u RH

 U SDSS-u ističu kako ih posebno zabrinjava što se sve to događa u vrijeme negativne javne kampanje protiv ključnih manjinskih institucija Srba u Hrvatskoj, SNV-a i ZVO-a, "i njihovih legitimnih političkih zahtjeva".

 "A što još jedanput pokazuje kako se brzo stvara društvena klima na antimanjinskom sentimentu i antidemokratskom gledanju na pluralizam političkih stavova i političkog djelovanja", zaključuje SDSS-ov klub u priopćenju.