SASTANAK KOORDINACIJE

SDP za nabavu borbenih aviona, ali....

16.01.2018 u 14:57

Bionic
Reading

Nakon što su tijekom vikenda amenovali novu reaorganizaciju rada u stranci, u SDP-u je održan prvi sastanak jedne od radnih skupina, i to one za obranu. Na njoj su SDP-ovci podržali nabavu borbenih aviona, ali uz neke uvjete

Koordinacija za unutarnje poslove i obranu, koja je danas održala prvu sjednicu, zaključila je da 'budućnost oružanih snaga i njihova sposobnost zaštite državnog suvereniteta ovisi o modernizaciji svih grana vojske te o osposobljenosti časnika, dočasnika i vojnika. 'SDP podržava zadržavanje borbene sposobnosti i zaštite hrvatskog suvereniteta u zračnom prostoru. SDP se zalaže za dugoročno održivo opremanje zračnih snaga koje će biti usklađeno s političkim prioritetima i financijskim mogućnostima naše zemlje', stoji u zaključcima koordinacije.

Održivost, prema mišljenju SDP-ovaca, obuhvaća - dugoročno i strateški promišljeno opremanje zračnih snaga koje će omogućiti trajno izvršavanje ustavnih zadaća oružanih snaga u zaštiti državnog suvereniteta ; ravnomjernu modernizaciju svih grana oružanih snaga u skladu s dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga RH; velike državne nabave kao što su modernizacija Oružanih snaga RH moraju biti dio ukupne državne politike, a posebice razvoja hrvatskog gospodarstva. 'Kroz ovako kapitalne investicije hrvatske države nužno je osigurati poticaj rastu hrvatskog gospodarstva i nova radna mjesta, te tehnološki i znanstveni razvoj SDP naglašava da će naša podrška prijedlozima Vlade RH biti uvjetovana ispunjenjem navedenih kriterija, zakonitošću i transparentnošću postupka nabave', stoji u zaključcima koordinacije.

Drugim riječima, SDP podržava nabavu borbenih aviona, no inzistira na transparentnosti i traži da sama nabava ne utječe loše na gospodarska kretanja, kaže za tportal šef Koordinacije za unutarnju politiku i obranu Franko Vidović.

'No, nije bitno razvijati samo zrakoplovstvo nego i oružane snage temeljem strateških planova u cjelini. Sada vidimo novinske napise i situaciju oko mornarice. Želimo da mi kao SDP postanemo proaktivni, držimo da je prethodni ministar, tj. Ante Kotromanović radio izvrstan posao i da na toj bazi treba nastaviti. Sumnjam da ministar Krstičević išta uspjeva i to se vidi na proračunu', kaže nam Vidović.

  • +14
SDP-ov skup u Ogulinu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Osim Vidovića, na temu aviona zaključke su danas bistrili i predsjednik stranke Davor Bernardić, bivši ministar Ante Kotromanović, bivša ministrica obrane Željka Antunović, šef saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan, šef Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić te član saborskog Odbora za obranu Joško Klisović.

Upravo je on nedavno na Twitteru imao zanimljivu raspravu sa stranačkim kolegom Orsatom Miljenićem. Naime, Miljenić je poručio su SDP-ovci loše odlučili kada su glasali za nabavu borbenih aviona. 'Poštujem kolege u Odboru, ali i dalje mislim da je to loša odluka i da ova zemlja ima puno potrebnijih stvari od aviona na koje je mogla potrošiti taj novac. Loša odluka', napisao je Miljenić.

Odmah mu je odgovorio i Klisović. 'To je odluka stranke, sa kojom se ja slažem. Nema razvoja na niti jednom području bez sigurnosti zemlje. Mi nismo odlučivali o niti jednoj ponudi. Samo smo iskazali pozitivno mišljenje da se zadrzi zračna sposobnost HV-a kupnjom za koje su osigurana sredstva u državnom proračunu', pojasnio je Klisović.