SAŽETAK IZBORA U METROPOLI

SDP unatoč lošijem rezultatu i dalje najjači

19.05.2009 u 14:45

Bionic
Reading

Premda je koalicijska lista SDP-HSU za zagrebačku Gradsku skupštinu s nositeljem Zoranom Milanovićem na ovogodišnjim lokalnim izborima s osvojenih 33,34 posto glasova podbacila u odnosu na 2005., kada je SDP dobio 40,95 posto glasova birača, SDP i dalje ostaje najbrojnija stranka u Skupštini sa 24 od ukupno 51 gradskog zastupnika

Kao i prije četiri godine, SDP će za prevlast u Gradskoj skupštini morati naći koalicijskog partnera kojega je 2005. bio našao u Tatjani Holjevac. Lista koju vodi HDZ s novim partnerima, HSS-om i HSLS-om, s nositeljem Jasenom Mesićem, na drugom je mjestu s 13 gradskih zastupnika. Oni su ovaj put dobili veću podršku Zagrepčana, 18,43 posto, nego 2005., kada su imali 15,40 posto.

Malo se popravio i HNS, s nositeljem liste Radimirom Čačićem, koji sada ima pet gradskih zastupnika i podršku 8,18 posto Zagrepčana, dok je 2005. to bilo 8,11 posto. Pet gradskih zastupnika imat će i nezavisna lista Velimira Sriće, s osvojenih 7,98 posto glasova, no Srići to neće biti prvi ulazak u Skupštinu jer je od lipnja 2001. do travnja 2002. obnašao dužnost skupštinskog predsjednika, no dao je ostavku jer tada, kako je sam rekao, nije uspio provesti ideju dovođenja nestranačkih osoba u institucije vlasti.

U skupštinskim će klupama ponovno sjediti kandidati s nezavisne liste Tatjane Holjevac, njih četvero, koja je dobila 6,39 posto, slično kao i 2005. kada je imala 6,97 posto podrške građana. HSP, koji je na izborima 2005. bio osvojio podršku 11,36 posto građana, ovaj put nije prešao izborni prag.

Dosadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je tu dužnost obnašao od 2000., s prekidom od travnja 2002. do lipnja 2005., kada je bio zamjenik gradonačelnice, za novi i ujedno njegov četvrti mandat, natjecat će se s nezavisnim kandidatom Josipom Kregarom, koji je bio povjerenik za Grad Zagreb 2000. kad su uspješno provedeni lokalni izbori nakon raspuštanja Gradske skupštine zbog ostavki većine vijećnika.

Milanu Bandiću je s podrškom 48,54 posto građana izmakla pobjeda u prvom krugu kada je trebao osvojiti 50 posto plus jedan glas, dok Kregar u drugi krug ulazi s podrškom 23,18 posto građana.

U Gradskoj skupštini
će do 2013. Zagrepčane zastupati iz SDP-HSU Zoran Milanović, Višnja Fortuna, Igor Rađenović, Josip Petrač, Jasmina Havranek, Jurica Meić, Boris Šprem, Mirando Mrsić, Mirela Holy, Iva Prpić, Vilina Šincek-Pećanić, Tomislav Saucha, Dan Špicer, Ivan Račan, Vesna Majher, Marin Knezović, Dragan Korolija- Marinić, Srđan Subotić, Ivana Mlinar- Horvat, Vesna Brezić, Miran Martinac, Goran Kutlić, Nura Ismailovski i Melita Mulić.

Iz koalicije HDZ-HSLS-HSS gradski će zastupnici biti Jasen Mesić, Darko Vuletić, Darinko Kosor, Mario Zubović, Miroslav Blažević, Nenad Matić, Stjepan Fiolić, Danira Bilić, Stjepan Horvat, Milana Vlaović, Margareta Mađerić, Siniša Markulin i Alen Ostojić.

Gradski zastupnici iz redova HNS-a su Radimir Čačić, Alenka Košiša Čičin-Šain, Mladen Belicza, Jozo Radoš i Andrea Violić. S nezavisne liste Velimira Sriće, uz njega će u skupštinskim klupama biti Josip Kregar, Josip Hren, Vera Petrinjak-Šimek i Zvonko Maković, dok će s nezavisne liste Tatjane Holjevac u skupštinske klupe ući Pavel Kobler, Željko Brebrić i Dinka Pavelić.

U Zagrebu je glasovalo 300.828 birača što je 41,69 posto od ukupno 721.522 birača na biračkim mjestima. To je 5,75 posto više građana koji su se odazvali na birališta nego 2005. kada ih je na izbore izašlo 35,94 posto. Nevažećih listića bilo je 7.468 ili 2,49 posto.

Zagrepčani su birali i predstavnike u 218 mjesnih odbora, uglavnom iz velikih stranaka, većinom SDP-a, a veliku su podršku dobili i 'zeleni' aktivisti, dok su izborni prag prešle i liste koje su podržali njihovi prijatelji i susjedi.