SVE ZBOG NILSKOG KONJA

SDP-u tužba zbog plakata za Praznik rada?

29.04.2012 u 22:31

Bionic
Reading

U pismu se traži od predsjednice sisačkog SDP-a Kristine Ikić Baniček traži uklanjanje plakata na kojem je ilustracija nilskog konja koji napada grad uz poruku 'Radničko ne Hypogradu'

Gradska organizacija SDP Sisak je primila prijetnju tužbom Hypo Alpe Adria banke, koja pokušava zaustaviti distribuciju plakata kojima se oglašava proslava Međunarodnog praznika rada u Sisku.

Pismo je iz sisačke podružnice Hypo Alpe Adria banke poslano u petak popodne, a nije ga nitko potpisao, no u njemu se od predsjednice sisačkog SDP-a Kristine Ikić Baniček traži uklanjanje plakata na kojem je ilustracija nilskog konja koji napada grad uz poruku 'Radničko ne Hypogradu'. Hypo banka traži da se zaustavi daljnja distribucija tih plakata, te se traži i javna isprika sisačkog SDP-a zbog 'nanošenja štete ugledu i poslovnim interesima Hypo Alpe Adria banke'. Pri kraju pisma je dodana i napomena kako je o svemu obaviješteno i vodstvo stranke.

Sisački SDP se na plakatima osvnruo na odluku Gradskog vijeća da pod hipoteku Hypo banke da gradsku imovinu, uključujući i gradske socijalne stanove, u vrijednosti od 100 milijuna kuna, a radi gradnje sportske dvorane čija je cijena s prvotnih 150 skočila na 400 milijuna kuna. U pismu Hypo banka navodi kako banka poštuje pravo na slobodno izražavanje , no da je riječ o neprimjerenom i tendencioznom oglašavanju, prilikom kojeg je stvar izvučena iz konteksta.

Predsjednica sisačkog SDP-a Kristina Ikić Baniček rekla je da nema riječi o izvlačenju stvari iz konteksta nego da se plakatom želi upozoriti na opasne i pogubne posljedice gradnje sportske dvorane koja će gradsku blagajnu Siska dovesti na prosjački štap, te da SDP Siska neće ukloniti svoje plakate kojima poziva građane na proslavu 1. svibnja.

‘Naime, nije ništa izvađeno iz konteksta u činjenici da je nesposobna i opasna gradska vlast predala Hypo banci kao taoca neostvarivom i propalom projektu sportske dvorane praktički sve komercijalno isplative nekretnine u vlasništvu Siska. Nije ništa izvađeno iz konteksta u činjenici da će Hypo banka narednih 26 godina polagati pravo na šestinu svih poreznih prihoda grada, a kada grad neće moći izvršavati svoje obveze iz ugovora kojim se obvezao na dužničko ropstvo Hypo banci, sva će vrijedna imovina Siska završiti na bubnju. Nekorektno je i uvredljivo od Hypo banke da pokušava prijetnjom sudske tužbe skrenuti pažnju sa svoje uloge u otimanju budućnosti gradu koji trenutno prolazi kroz najtežu socijalnu krizu od Domovinskog rata. Misle li bankari Hypo banke, koji se u prijetnji upućenoj sisačkom SDP-u nazivaju „uglednim u poslovnoj zajednici', da je otimanje budućnosti grada zbog besmislenog projekta u koji su se na tko zna koji način upleli sisački vlastodršci ugledna poslovna praksa na koju bi sisački SDP trebao zažmiriti, a građani Siska pljeskati?’ ističe čelnica sisačkog SDP-a u svom današnjem priopćenju te dodaje kako sisački SDPočekuje ispriku Hypo banke što pokušava naplatiti 450 milijuna kuna za gradnju sportske dvorane koja je manja od nekih arena izgrađenih u Hrvatskoj za četvrtinu tog novca.

Podsjetimo, Gradsko vijeće je prije mjesec dana odobrilo da se u zalog daju i neke zgrade Mjesnog odbora, stotinjak gradskih stanova, pa i prostor u kojem se trenutačno nalazi javna kuhinja, dok bi se za najam dvorane godišnje, narednih 26 godina, trebalo iz gradskog proračuna plaćati oko 16 milijuna kuna.