veliki iskorak

SDP u stranačka tijela uvodi potpuni rodni paritet

14.06.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Na sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a u nedjelju, predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić je predstavio izmjene pravila stranke kojima se u stranačka tijela uvodi potpuni rodni paritet.

Tako će u SDP-u na svim razinama ubuduće biti jednaki broj žena i muškaraca.

'Da bi bilo što promijenili, važno je da sami budemo dio promjene. Zato smo uveli rodni paritet na naše liste, prvo na izborima za EU parlament, a sada i na izborima za Hrvatski sabor. Naš je zadatak reformirati stranku tako da se novo rukovodstvo bira po principu rodnog pariteta. To je veliki iskorak koji će omogućiti da više žena bude uključeno u vodstvo stranke, a samim time ćemo to preslikati i na lokalnu razinu,' istaknuo je Davor Bernardić.

Naveo je kako je neravnopravnost, unatoč mnogim naporima i dalje prisutna u društvu te da se žene, za razliku od muškaraca, i danas suočavaju s nizom prepreka kako bi uspjele u profesionalnom životu.

'SDP se borio za implementaciju Istanbulske konvencije, za pravo žene na izbor, predložili smo i novi zakon o pobačaju. Vladajući su se u svom mandatu bojali uhvatiti u koštac s tim toliko važnim temama, bojali su se gubitka glasova. Razne desničarske udruge i pokreti pokušavaju profitirati na tim temama, to je ekipa koja u ovim demokratskim standardima koje Hrvatska ima, ne zaslužuje biti ni pozicijama s kojih se donose odluke o pravima žena. Protiv toga ćemo se beskompromisno boriti,' rekao je Bernardić.

Smatra kako je Istanbulska konvencija ostala samo mrtvo slovo na papiru, iako je nasilje u porastu. Kad je u pitanju „pay gap“, rekao je, žene primaju do deset posto manje plaće od muškaraca na istom radnom mjestu, a na rukovodećim položajima u velikoj većini tvrtki žena gotovo niti nema. SDP će se, kao i do sada, nastaviti boriti za jednako plaćen rad muškaraca i žena.

Komentirao je najkorumpiraniju vladu u hrvatskoj povijesti, onu Andreja Plenkovića, zbog koje je Hrvatska dospjela na začelje Europske unije po gotovo svim pokazateljima.

'Plenković je ostavio zemlju u krizi, bez ikakvog gospodarskog rezultata i niti jedne jedine provedene reforme. Hrvatska danas zaostaje za drugim zemljama po svim pokazateljima, po percepciji korupcije, slobodi medija, po konkurentnosti, po iskorištavanju EU fondova. Građani su SDP-u nakon najvećih kriza davali povjerenje, uvijek nakon što je HDZ ostavio spaljenu zemlju. Čeka nas teško razdoblje. Na nama je težak zadatak da sve ono loše mijenjamo kada nakon 5. srpnja preuzmemo odgovornost,' rekao je Bernardić.