teške optužbe u saboru

Grbin izvukao Ruse: Sukob je to interesa kakvog se ne bi postidjeli ni Karamarko ni Sanader

20.04.2017 u 11:31

Bionic
Reading

SDP je jutros u Saboru zatražio stanku za klub, kako su rekli, 'zbog sukoba interesa kojim je ugrožena stabilnost države'. Nakon pauze Peđa Grbin obrazložio je da stanka nije zatražena zbog ministra financija Zdravka Marića, za kojeg će tražiti izglasavanje povjerenja u Saboru do kraja tjedna, već zbog odvjetničkog društva koje je sudjelovalo u pisanju lex Agrokora, a istovremeno je povezano s jednim od najvećih kreditora koncerna, bankom VTB

'Danas su u hrvatskim medijima objavljene informacije po kojima je Zakon o izvanrednoj upravi, famozni 'lex Agrokor' nije pisan samo u Vladi već je pisan od strane jednog odvjetničkog društva i to ne bilo kojeg već onog za koji postoji indicija da je povezano sa VTB bankom, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora.

Odlaskom Agrokora u stečaj njezini bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj', rekao je Grbin.

Ministarstvo pravosuđa, kaže Grbin, navodno je, po istim informacijama, bilo isključeno iz pripreme tog zakona.

'Ako su napisi medija točni - da je to odvjetničko društvo sudjelovalo u pisanju lex Agrokor a istovremeno je izabrano za savjet za pružanje pravnih savjeta koncernu - radi se o sukobu interesa kakvog se ne bi postidjeli niti Sanader niti Karamarko', kazao je Grbin.

Stoga je zatražio da se o svemu očituje ministrica Martina Dalić koja treba odgovoriti na pitanja koje je to odvjetničko društvo za savjetnika izabrao Agrokor te koji su to vanjski suradnici radili na zakonu i jesu li povezani s bankom VTB.

Podsjetimo, kako je tportal pisao, Vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak za svoje pravne savjetnike angažirao je zagrebačko Odvjetničko društvo Šavorić i partneri. Ta odvjetnička kuća godinama je pružala pravne usluge ruskoj banci VTB oko odnosa s koncernom pa se otvorilo pitanje jesu li u sukobu interesa.

Boris Šavorić, glavni partner u tom odvjetničkom društvu, na pitanje tportala odgovorio je kako je sve čisto.

'Tu nema ništa sporno; odvjetničko društvo nema konflikt interesa te posluje u skladu s primjenjivim pravilima, pa tako i u ovom slučaju', kratko je prošloga tjedna poručio Šavorić.