HTV PRENOSIO SANADEROV GOVOR

SDP traži ostavke Sutlića i Hloverke Novak-Srzić

05.07.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić ocijenio je danas na konferenciji za novinare da je emitiranjem 50-minutnog govora Ive Sanadera Hrvatska televizija prekršila Zakon o elektroničkim medijima te je zatražio ostavku Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić.

Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić javnu su televiziju 'pretvorili u stranački bilten HDZ-a i stoga trebaju slijediti potez svog poslodavca i dati ostavke', izjavio je Stazić.

Zakon o elektroničkim medijima obvezuje na nepristranost, zabranjuje strankama pokroviteljstvo nad programskim sadržajima i promidžbu na HTV-u, osim u vrijeme izbora, no Stazić kaže kako je 'ta promidžba jučer bila izazovno otvorena i drska'

'To nije bio govor premijera, jer je Sanader u četvrtak razriješen dužnosti, već je to bio ostrašćeni govor bivšeg vođe HDZ-a prepun uvreda za SDP', ocijenio je Stazić. Smatra da su 'prozirna objašnjenja o tobožnjem velikom interesu javnosti za govor' jer je, kazao je, za emitiranje bio dovoljan poziv Ive Sanadera.

Stazić tvrdi da je SDP jučer primio velik broj poziva građana koji su prosvjedovali zbog emitiranja Sanaderova govora. 'Pristojni građani se ne žele dati maltretirati propagandnim govorom propalog premijera i stoga će', kazao je Stazić, 'SDP od Sutlića i Novak- Srzić zatražiti da slijede potez svog poslodavca i daju ostavku jer nisu sposobni za obavljanje javne funkcije'.

Upitan hoće li SDP zatražiti od HTV-a da na isti način poprati i SDP-ove unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata, Stazić je odgovorio da njegova stranka od nikoga neće tražiti da krši zakone.

Stazić je ocijenio kako se takvo kršenje Zakon o elektroničkim medijima dosad nije dogodilo, pa je i komemoracija Ivici Račanu bila popraćena kroz informativne emisije HTV-a. Tom događaju HTV nije posvetio takvu pozornost kao, kako je rekao, 'političkoj komemoraciji Ivi Sanaderu'