RASPRAVA U SABORU

SDP stavio 40 amandmana na Zakon o ZOR-u

27.11.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Hrvatski je Sabor danas raspravio prijedlog zakona o radu, za koji vlada ističe da je nužan za zatvaranje 19. pregovaračkog poglavlja Socijalna politika i zapošljavanje, dok oporba traži jače instrumente zaštite stečenih radničkih prava

SDP je predložio čak 40 amandmana, kojima, među ostalim, traže da se rad na određeno vrijeme, umjesto na tri, ograniči na jednu godinu te da se reducira broj mogućih potpisivanja takvih ugovora.

Traže i ograničavanje zapošljavanja preko agencija za privremeno zapošljavanje, kao i kaznenu odgovornost za neisplatu plaća.

Vladajući su odbacili tumačenja sindikata da novi ZOR donosi sniženje stečenih radničkih prava.

Boris Kunst (HDZ)
ustvrdio je da se postojeća prava dijelom i poboljšavaju, te da će nove odredbe o radu na određeno vrijeme onemogućiti ponavljanje prakse da radnik kod istog poslodavca pola radnog vijeka provede zaposlen na određeno vrijeme.

Zastupnici su suglasni da bi država morala stati na kraj poslodavcima koji zloupotrebljavaju institut rada na određeno vrijeme.

U raspravi je upozoreno kako u čak 81,3 posto radnika Hrvatskoj zaposleno na određeno vrijeme, odnosno da na neodređeno radi svega 23.941 zaposlenik.

Zaposlene na određeno radno vrijeme društvo tretira kao građane drugog reda, koji su podložni ponižavanjima i zloupotrebama od poslodavaca i kreditno nesposobni, upozorio je Kunst, pozivajući sindikate i poslodavce da još jednom sjednu za stol i pronađu rješenje za taj problem.

Na problem nepoštenih poslodavaca koji zloupotrebljavaju zakon upozorio je i neovisni Dragutin Lesar, koji je vladu prozvao da uvodi jednosmjernu fleksibilizaciju, na račun radnika.

Upozorio je da su radnici u Hrvatskoj sve siromašniji, dok su poslodavci u posljednjih 10 godina ostvarili dobit od 222 milijarde kuna, odnosno 22 milijarde godišnje.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva uvjeren je, pak, da su zastupnici prestrogi prema poslodavcima.

"Previše se generalizira. U svakom žitu ima kukolja, ali u svijetu poduzetništva ne postoji interes izrabljivanja radnika. Poduzetnicima odgovara uređen sustav, a nikako nelojalna konkurencija", ocijenio je Popijač.

Ustvrdio je da se najveći broj ugovora na određeno vrijeme s vremenom produžava u određeno, jer bi, kaže, u suprotnom rastao broj ugovora na neodređeno vrijeme, što se ne događa.

Priznao je da je stopa zaposlenosti izuzetno niska, da iznosi 57 posto te da će sve svoje aktivnosti usmjeriti u podizanje zaposlenosti u realnom sektoru.

ZOR nije samo biblija radništva, nego i poduzetništva", zaključio je ministar, ističući da je i uspješan gospodarstvenik najveća zaštita radničkih prava.

O raspravljenom zakonu Sabor će glasovati sljedećeg tjedna.