MIMO HDZ-OVOG PRORAČUNA

SDP se odriče dijela novca u korist Vukovara

29.07.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Poslovni direktor SDP-a Gordan Maras najavio je danas da će se i njegova stranka odreći dijela proračunskog novca, a SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović, kojega je HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang označio kao najozbiljnijeg konkurenta, izjavio kako mu je drago da mu je Hebrang protukandidat, ali da je uvjeren u pobjedu

ZAGREB - Marasa su novinari u Hrvatskom saboru pitali hoće li i kako SDP odgovoriti na današnju HDZ-ovu odluku o odricanju deset posto novca koji je iz državnog proračuna namijenjen toj stranci, te na poziv vladajuće stranke da isto učine i ostale političke stranke.

Izvijestio je da SDP, za razliku od HDZ-a, novac kojega se kani odreći neće uplatiti u državni proračun, jer u njegovoj stranci nemaju povjerenja u HDZ-ovo upravljanje proračunskim novcem, pa će svoju uštedu donirati Vukovaru.

"SDP je u ovoj godini, s obzirom da je recesijska, već proveo određene uštede unutar svoga poslovanja i normalno je da ćemo se u skladu sa stanjem u državi i mi odreći. Doduše, ne znam na koji način će se HDZ odreći, vjerojatno će taj novac uplatiti u proračun, no mi nemamo povjerenja u način na koji HDZ troši novac iz državnog proračuna i mi taj novac koji ćemo postići uštedama nećemo uplatiti u državni proračun, nego ćemo ga uplatiti za pomoć gradu heroju Vukovaru", rekao je Maras.

Podsjetio je da je SDP nedavno pokrenuo akciju pomoći Vukovaru, "da se taj grad već konačno nakon 20 godina obnovi i dobije ono što zaslužuje, da bude uistinu ponos Hrvatske".

Upitan koji je planirani iznos kojega se SDP namjerava odreći, budući da je HDZ obznanio kako njihovih deset posto odricanja iznosi oko 2,5 milijuna kuna, Maras je rekao kako u ovom trenutku ne može reći točan iznos, ali da će biti značajan.

Uštede se, kaže, još rade, te napominje da je SDP-ov poslovni plan donio Glavni odbor stranke i da stoga to tijelo treba konzultirati i oko točnog iznosa ušteda.

"No, taj iznos će biti značajan, neće se raditi o malom iznosu", rekao je Maras.

"SDP će 18. studenoga, kada je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, donirati Vukovaru iznos ušteda koje će uspjeti ostvariti unutar svoga poslovanja od tog novca iz državnog proračuna", dodao je.

Novinare je zanimao i Josipovićev komentar na tvrdnje Andrije Hebranga, koji je od danas i službeni HDZ-ov kandidat na predsjedničkim izborima krajem godine, a koji je za Josipovića rekao da će mu biti najozbiljniji protukandidat.

"Gospodin Hebrang je ugledni intelektualac, drago mi je da mi je on protukandidat i čestitam mu na kandidaturi. Naravno, očekujem pobjedu", kazao je Josipović.

Upitan misli li da će mu Hebrang biti najteži protukandidat, odgovorio je kako u to ne vjeruje, te da, na temelju svoga programa, očekuje povjerenje građana i izbornu pobjedu.

Na pitanje koje su mu prednosti u odnosu na Hebranga, Josipović je odgovorio da prednost vidi u svom programu, a na dodatno pitanje što je s karizmom, odgovorio je: "Karizma je program".