BURNO NA IBLEROVU TRGU

'SDP se ne smije voditi kao Cosa Nostru'

05.03.2016 u 10:25

  • +7

Okupljanje članova SDP-a na sjednici Glavnog odbora stranke

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a Središnja izborna komisija podnijela je izvješće o provedbi i završetku kandidacijskoga postupka za predsjednika ili predsjednicu SDP-a te članova i članica tijela te stranke, a navodno se vrlo burna rasprava razvila oko financijskog izvješća stranke, javljaju mediji pozivajući se na neslužbene izvore sa sjednice

U stranačkoj središnjici na Iblerovom trgu zasjedao je Glavni odbor SDP-a, a prihvaćene su kandidature Zlatka Komadine i Zorana Milanovića. Aktualni šef stranke donio je oko 11.000 potpisa, a Komadina upola manje, javio je HRT. Tabor primorsko-goranskog župana tvrdi da im nije bio omogućeno prikupljanje županijskih potpisa, a gradonačelnik Splita Ivo Baldasar je rekao da se 'udaralo ispod pojasa, dok je Komadina ostao pravi gospodin'.

Podsjetimo, oko 35.000 SDP-ovaca po načelu jedan čovjek - jedan glas odlučivat će u prvom krugu izbora za predsjednika SDP-a 2. travnja, a eventualni drugi krug bit će održan 9. travnja. Iako je svoju kandidaturu najavljivao i Duško Polovina Lungo iz Zadra, nije uspio skupiti dovoljan broj potpisa te je ustvrdio da je 'pokraden'.


Inače, današnja sjednica Glavnog odbora trebala je biti samo formalnost, no kako javlja Večernji list, dvije suprotstavljene struje u stranci - Komadinina i Milanovićeva žestoko su se sukobile pri raspravi o financijskom izvješću stranke, a navodno je jedna članica Glavnog odbora poručila Milanoviću i njegovim ljudima da se stranku ne može voditi kao 'cosa nostru'.

Problem je, naime, nastao kad se, a nakon što članovi nisu dobili detaljna izvješća prihoda i rashoda po svim stranačkim lokalnim organizacijama, otkrilo da je vodstvo SDP-a potrošilo čak oko jednog milijuna i 60 tisuća kuna za organizaciju velikog predizbornog skupa u zagrebačkom Domu sportova.

SDP je spreman ponovno preuzeti vlast?

Milanović je na samom početku sjednice održao vrlo kratak govor rekavši da je zadovoljan jer rejting SDP-a ne pada i da je stranka ponovo spremna preuzeti vlast, a Komadina je uoči sjednice rekao kako očekuje da će pobijediti na izborima te da su članovi stranke jako motivirani u cijeloj Hrvatskoj. Očekuje da će na izbore za šefa stranke izaći njih čak 80 posto te da je u slučaju pobjede spreman biti i premijerski kandidat SDP-a na idućim izborima, kad god oni bili.

Komentirajući poruke koje dolaze iz Mosta u kojima oni navodno priželjkuju njegovu pobjedu na stranačkim izborima za šefa stranke, na pitanje je li to zato što ga vole ili zato što žele i dalje samo ucjenjivati HDZ, Komadina je rekao da je drago da ga se smatra kooperativnim i da priželjkuje da se formira vlada lijevog centra.

Upitan misli li da je moguće da SDP u slučaju njegove pobjede presloži većinu u parlamentu i s Mostom formira novu Vladu, Komadina je rekao da se to teško može očekivati, da se to još nikada nije dogodilo u Hrvatskoj i da je poštenije da vladajuća koalicija vrati mandat građanima i da idemo na nove izbore.