U SABORSKOJ PROCEDURI

SDP predlaže pronatalitetne mjere, pa i 8.000 kuna za novorođenčad

25.02.2016 u 12:54

Bionic
Reading

Zbog, kako kažu, nerada Vlade i nedostatka zakonskih inicijativa s druge strane Markova trga, u SDP-u su uputili u saborsku proceduru izmjene dvaju zakona za koje smatraju da su dio pronatalitetne politike

Prvi zakon za koji SDP predlaže izmjene je Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, a izmjenama, poručila je SDP-ova Dragica Zgrebec, glavna oporbena stranka želi unaprijediti obiteljsku politiku, poticati roditeljstvo, zaštititi žene.

'Izmjenama ovog zakona povećavamo financijsku sigurnost obitelji. Izmjene se odnose na povećanje naknade za roditeljski dopust koji mogu koristiti oba roditelja, to su onih sljedećih šest, odnosno osam mjeseci, i to na način da povećavamo proračunsku osnovicu s 80 na 100 posto. To znači da bi obitelj primala 3.326 kuna i to bi na mjesečnoj razini bilo povećanje od 665 kuna. Drugi dio izmjena odnosi se na zaposlene korisnike, i to mogu koristiti oba roditelja. Također predlažemo postupno delimitiranje naknade za rodiljske dopuste, i to na način da ona bude veća, da iznosi najviše prosječnu plaću u RH u zadnjem tromjesečju. U ovom trenutku ona bi mogla iznositi 5.693 kune', kazala je Zgrebec.

Godišnje bi za te mjere, dodaje, trebalo osigurati 320 milijuna kuna. 'Ocjenjujemo da je gospodarski rast, koji je već dosegnuo dva posto i koji će se zadržati, moguće to pokriti dodatnim prihodima. Jednopostotni rast PDV-a iznosi oko 570 milijuna kuna i u cijelosti bi mogao pokriti ove rashode', kazala je Zgrebec.

Kako su u Vladi već rekli da će osigurati novac za 1.000 eura po novorođenom djetetu, SDP predlaže i svoju mjeru - da se po novorođenom djetetu isplati 8.000 kuna. Vlada je, kako je poručio ministar financija Zdravko Marić, već osigurala 100 milijuna kuna.

'Sredstva iz proračuna ne mogu se isplatiti ako su i osigurana ako nemate zakonsku podlogu za to. Možemo pretpostaviti da će oni nakon donošenja proračuna ići u izmjenu zakona u nekom razdoblju pa će 100 milijuna kuna biti dosta, možda će se isplaćivati samo za djecu koja će biti rođena u zadnjem tromjesečju 2016. O tome možemo samo nagađati', prokomentirala je Zgrebec.

U suradnji s HSU-om glavna oporbena stranka odlučila je predložiti i dopunu Zakona o mirovinskom osiguranju. 'Najbolja je pronatalitetna politika sigurnost radnog mjesta i mjere pronatalitetne politike nisu samo porodiljne naknade', kazao je SDP-ov Mirando Mrsić naglasivši kako je fokus dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju uklanjanje diskriminacije žena po pitanju plaće, pa onda i mirovine.

'Ova izmjena ide za time da poboljšamo status žene na tržištu rada, da taj jaz između mirovina žena i muškaraca smanjimo. Ovim izmjenama omogućavamo osiguranicima povoljniji izračun vrijednosnog boda za vrijeme rodiljnog i porodiljnog dopusta. Sadašnji izračun vrijednosnog boda u kojem je polazište naknada plaće, koja je u većini slučajeva niža od plaće koju ste primali prije počinjanja porodiljnog dopusta, dovodi do nesrazmjera dijela mirovine između žena i muškaraca. Stoga predlažemo da se kao polazna veličina uzima plaća, odnosno naknada plaće koju osiguranik ostvario u godini koja prethodi godini u kojoj je započeto korištenje porodiljnog dopusta', kazao je Mrsić.

Nadovezao se i HSU-ov Silvano Hrelja. 'Povećanje može biti po pojedinačnoj mirovini 20, 50 do 100 kuna. To nije puno, ali u svakom slučaju sprečava jednu diskriminaciju po osnovi plaće i mislim da su to dobra rješenja', kazao je Hrelja i pozvao sve saborske klubove, sindikate i udruge da se jave i sa svojim idejama za poboljšanje zakona.