ČEKAJU ODGOVORE OD VLADE

SDP pita: Je li nuklearka u Mađarskoj pitanje trgovine za ulazak Mađara u HEP?

10.05.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Nakon što je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio da je Hrvatska zainteresirana za projekt proširenja mađarske nuklearne elektrane Paks oglasio se i SDP

'S obzirom da je područje energetike područje ministra gospodarstva, osobe koja dolazi iz Mosta, ovakva neusklađenost u radu ukazuje ili da se ne zna tko više što radi ili ukazuje na tendenciju da bi se HDZ želio vratiti resorima u kojima je veliki novac. Energetika je svakako takav resor. Dodatno, mi smo proteklih tjedana bili svjedoci toga da je Vlada pokrenula postupak procjene vrijednosti HEP-a za potrebe privatizacije. Nejasno je to otvara li ulazak u ovako velik posao u Mađarskoj pitanje trgovine za ulazak Mađara u HEP i to po obrascu kakav smo vidjeli u Ini', kazao je novinarima u Saboru SDP-ov Joško Klisović, dodavši kako će zbog toga poslati i zastupnička pitanja Vladi.

Na pitanje je li zabrinjavajuće to da se i u priči oko nuklearke u Mađarskoj, o čemu je pisao i tportal, ali i u priči o Ini, pojavljuju iste osobe povezane s Tomislavom Karamarkom, Klisović je kazao: 'Upravo zbog toga i upućujemo zastupnička pitanja. Ne bih želio spekulirati bez dokaza, ali svakako postoje neke sumnje. Moram kazati, odgovarajući na vaše pitanje, da su neki zastupnici Mosta već zatražili utvrđivanje potencijalnog sukoba interesa u ovom slučaju (op.a. angažiranje Ane Karamarko od strane lobista MOL-a Joze Petrovića). Mi u SDP-u možemo samo reći da podržavamo takav korak.'

Iako je SDP-ov Gordan Maras na Facebooku napisao kako će SDP zatražiti i interpelaciju u Saboru, Klisović kaže da to neće biti prvi korak. 'SDP će prvo uputiti zastupnička pitanja, a kada dobijemo odgovore i ako vidimo jesu li oni zabrinjavajući ili nisu, onda možemo u sljedećem koraku ići s interpelacijom', rekao je Klisović.

Ako se utvrdi da je tekst objavljen u Nacionalnu točan, koji treba biti sljedeći korak Tomislava Karamarka, upitali su novinari.

'Pitanje je pravne odgovornosti koju će utvrditi Povjerenstvo za sukob interesa, a onda je i pitanje političke odgovornosti, odnosno procjene jednog visokog dužnosnika što će napraviti u tom slučaju. Mogu reći što mi u SDP-u očekujemo u tom slučaju. Da, očekujemo da onda on odstupi', kazao je Klisović.

Podsjetimo, o pitanju potencijalnog sukoba interesa Tomislava Karamarka zbog poslova njegove supruge Povjerenstvo se već oglasilo.