IZBORI U SVIBNJU

SDP-ovu listu za EU parlament predvodi Tonino Picula, na zadnjem mjestu je Ranko Ostojić

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 17.03.2019 14:47
  • Objavljeno 17.03.2019 u 11:28
Bionic
Reading

Glavni odbor SDP-a na sjednici u subotu potvrdio je listu za izbore za Europski parlament te odobrio pripajanje stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića SDP-u. Sve to nije prošlo bez disonantnih tonova

'Danas okrećemo novu stranicu u životu SDP-a i nastavljamo okupljati progresivne snage. Ivo Josipović bio je predsjednik zbog čijih se izjava nismo morali sramiti ni crveniti’, poručio je na početku sjednice Glavnog odbora šef stranke Davor Bernardić.

Progovorio je i o pripremama za europske izbore.

‘Imamo kvalitetne kandidate i najbolje europarlamentarce. Želimo biti partneri, a ne sluge u Europskoj uniji’, kazao je Bernardić, dodavši da će se SDP zalagati da Hrvatska iskoristi sve prednosti EU.

Iako su sa prošle sjednice Predsjedništva stigle poruke da se zbog Brexita još uvijek neće utvrditi lista za europske izbore, SDP je danas izglasao redoslijed na listi.

  • +9
SDP u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Marko Mrkonjic / CROPIX

Predsjednik je, doznajemo, Glavnom odboru predložio da prvi na listi bude Tonino Picula, a da ga slijedi Biljana Borzan. Treću poziciju dobit će Predrag Matić, a četvrta će biti Romana Jerković. Na petom mjestu smjestio se Joško Klisović, na šestom Ivana Posavec Krivec, dok je Gordanu Marasu namjenjena sedma pozicija. Osma je Barbara A. Vupora, deveti Mladen Novak, a deseta Sanja Radolović. Mirela Holy je na 11. mjestu, dok listu zatvara Ranko Ostojić.

Nekolicina članova Glavnog odbora u raspravi iskazala je nezadovoljstvo predloženom listom, od samog redoslijeda pa do činjenice da se na listi nalazi Mirela Holy.

Lista se nikada ovako nije predlagala, poručio je novinarima ispred SDP-ove središnjice šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Prema listi koju je Glavnom odboru predložio Bernardić, Maras se našao na sedmoj poziciji.

‘Predsjednik šefa najjače SDP-ove organizacije vidi na sedmoj poziciji, nadam se da će me građani vidjeti na višoj poziciji’, kazao je Maras.

Izjavu je dala i Biljana Borzan.

'Odluka da budem druga na listi je prijedlog predsjednika, a na građanima je da procjene', kazala je Borzan. Upitana je li očekivala da bude prva na listi, rekla je da nije o tome razmišljala te da joj je u fokusu njen rad.

U raspravi na Glavnom odboru neki su imali i zamjerke na to što je na listi Mirela Holy. Kritike je, kazala je novinarima pred središnjicom SDP-a, očekivala. ‘To tumačim kao dio unutarstranačkih borbi. Mislim da sam ja samo bila kolateralna žrtva’, kazala je Holy.

Kazala je da se ispunila njena želja da bude zadnja žena na listi, a SDP-u predviđa dva do tri osvojena mandata.

Još jednom je ponovila zašto je uopće pristala biti na listi.

‘Zabrinuta sam zbog svega što se događa u Hrvatskoj i Europi, jačaju konzervativni trendovi i mislim da se treba okupiti ljevica’, rekla je.

Tonino Picula nije krio zadovoljstvo.

‘Zadovoljan sam listom, a to što je predvodim ujedno znači i preuzimanje političke odgovornosti za uspjeh te liste. Uvjeren sam da svih 12 imena može dati doprinos uspjehu liste. Očekujem da ćemo imati i dobro organiziranu kampanju i da ćemo ispuniti očekivanja članova i javnosti koja inklinira socijaldemokraciji. Naš cilj su tri mandata, obvezali smo se na taj rezultat i treba učiniti sve da ga i obranimo’, kazao je Picula, koji predvodi SDP-ovu listu.

Komentirao je i Mirelu Holy.

‘Zadovoljan sam i što se na listi nalazi Mirela Holy jer je riječ o osobi koja ima integritet, ima rezultate u politici, vrlo jasno artikulira politička stajališta. Ima svoje 'ja' i takva osoba može samo pomoći listi SDP-a’, kazao je.

Glavni odbor većinom glasova podržao je sklapanje sporazuma sa strankom Naprijed Hrvatska Ive Josipovića. Prema tom sporazumu, Naprijed Hrvatska će se ugasiti kao stranka, a njeni članovi koji budu željeli postat će članovi SDP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal