uz drugarski pozdrav

SDP-ovi gradonačelnici poručili pučistima: Ne tjerajte nas da potpišemo peticiju protiv Bernardića

28.06.2018 u 10:25

Bionic
Reading

Dok se čeka da na ruke predsjednika SDP-a Davora Bernardića stigne peticija kojom se traži njegova ostavka, na adresu vrha SDP-a na Iblerovom trgu stiglo je pismo osam gradonačelnika

Osam SDP-ovih gradonačelnika, među kojima su i oni za koje se spekuliralo da će potpisati peticiju za Bernardićev odlazak odlučili su, doznaje tportal, poslati posebno pismo vrhu stranke.

Gradonačelnik koprivnice Mišel Jakšić, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović te gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek u pismu Predsjedništvu SDP-a kažu da inicijative koje se prezentiraju putem medija, dodatno destabiliziraju stranku i umanjuju izglede da SDP ostane relevantan politički čimbenik Hrvatskoj kojoj je, kažu, potrebna snažna demokratska, moderna i socijalno osviješćena stranka.

'Hrvatska u stanju u kakvome se trenutno nalazi, zemlja u kojoj se sve glasnije čuju glasovi iz 19. stoljeća, treba snažnu socijal-demokratsku stranku koja će biti stup obrane pred raznim retrogradnim pokretima i inicijativama. Ovakav SDP, razoren unutarnjim sukobima i borbom za prevlast raznoraznih struja, prestat će biti politički relevantan čimbenik, a još manje nekakav jamac demokratske i moderne zemlje. Zato je sada, više no ikad prije, važno preispitati odnose u stranci i njezinom vodstvu, ali raspravom u stranci - na stranačkim tijelima. SDP će svoju snagu moći pokazati smo onda i ako svoje probleme riješi unutar stranke. Ako je to promjena predsjednika i vodstva stranke, novi izbori ili neko treće rješenje, to mora biti demokratski proces usmjeren i vođen važnim ciljem: snažan i demokratski SDP u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj', poručuju SDP-ovi gradonačelnici u pismu koje je tportal dobio.

Pozivaju stoga predsjednika stranke Davora Bernardića, sve potpredsjednike i cijelo Predsjedništvo da se okupe i otvoreno razgovaraju o budućnosti stranke, o međusobnim odnosima i novim odgovorima i rješenjima za sadašnju situaciju. 'Pri tom je važno da se vode načelom: SDP je važniji od bilo kojeg pojedinca! Nema tog pojedinačnog interesa koji može i smije biti ispred interesa stranke, a to znači i interesa demokratske Hrvatske', kažu gradonačelnici, koji u pismu ipak ne brane aktualnog šefa stranke.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Spominju pritom i peticiju kojom se traži ostavka Davora Bernardića, a koja bi ovih dana trebala doći na Iblerov trg. 'Svi oni koji sudjeluju u različitim inicijativama kojima smo svjedoci ovih dana moraju s velikom pažnjom komunicirati sadržaje svoje inicijative, ali ne smiju koristiti imena nas gradonačelnika i načelnika koji smo zainteresirani jedino za snažan SDP. Molimo da se na nas ne vrši pritisak da stavljamo svoj potpis na pismo koje ne nudi nikakva konkretna rješenja. Mi najbolje znamo da se izbori ne mogu dobiti puštanjem „spinova“, kao ni svađama, već samo ustrajnim radom i odgovornošću, uz posvećenost svojim građanima i njihovim problemima. To je recept i za naš SDP - bit ćemo onoliko snažni koliko će nas građani prepoznati kao one koji imaju odgovore za stanje i probleme s kojima se svakodnevno susreću. Samo takav SDP će pružiti nadu našim građankama i građanima koji su izgubili vjeru i nadu u budućnost. A najnoviji događaji u našoj stranci dodatni su im argument u sveprisutnom pesimizmu. Pozivamo sve vas iz vrha stranke koji ste glavni protagonisti ovih događaja, ali koji ste i odgovorni vlastitom pozicijom i izbornim legitimitetom, da svoje djelovanje podredite glavnom cilju: završetku unutarstranačkih sukoba i osnaženju stranke. Ako to podrazumijeva i nove izbore unutar stranke za predsjednika i predsjedništvo, onda takvu odluku treba donijeti na tijelima stranke, a ne putem kojim jedino rušimo naš SDP', stoji u pismu gradonačelnika.

  • +5
SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar

'Za kraj ponavljamo – svojim svakodnevnim radom pokazujemo kako se vodi briga o građanima i koja je prava uloga političara kao predstavnika istih. Odabrali smo SDP kao sredstvo kojim želimo mijenjati Hrvatsku na bolje jer usprkos svemu što se događa i dalje smo jedino progresivno tkivo u društvu. Iz tog razloga je interes SDP-a, kao faktora promjena i napretka, ispred i iznad svih interesa pojedinaca', zaključuje se u pismu.

Podsjetimo, ovih dana sve se više govori o konačnom planu za rušenje Davora Bernardića, te o peticiji kojom će se zatražiti njegova ostavku. Nju bi, kao što je tportal pisao, trebali potpisati dužnosnici i ugledni članovi stranke, a u medijima su se spominjali i gradonačelnici poput Mišela Jakšića i Stjepana Kovača. Ovim pismom osam gradonačelnika taj je dvojac dao do znanja da neće potpisati peticiju, iako je i sam Jakšić prije dva tjedna zatražio Bernardićevu ostavku u medijima.