krenule pripreme za izbore

SDP-ovci začuđeni Mirelom Holy na listi: 'Vraća se, a kritizirala je i Bernardića i SDP'

22.02.2019 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon što je Predsjedništvo SDP-a jučer potvrdilo Mirelu Holy kao kandidatkinju na listi za europske izbore, stigle su i prve reakcije iz stranke. Za izbore, koji će se održati krajem svibnja, pripremaju se i druge stranke

Iako je, prema riječima Davora Bernardića, Holy dobila jednoglasnu podršku na Predsjedništvu, čini se da nisu svi u stranci oduševljeni njenim povratkom.

'Svatko tko može pomoći da napravimo što bolji rezultat za mene je dobrodošao, ali uvijek treba voditi računa o tome da se za birače SDP-a ne bori od jučer do danas, da za njih treba raditi i da oni vrlo dobro pamte koliko, tko i na koji način radi. Treba voditi računa o tome kako naši birači reagiraju na određene stvari i voditi računa kako svojim izjavama, postupcima i radom u prošlosti utječeš na one koji te podupiru', kazao je SDP-ov Gordan Maras novinarima u Saboru.

A o tome što je Holy radila i izjavljivala Maras je aludirao na svom Facebooku. 'Trend je postao da se postavljaju uvjeti vezani uz mjesto na listi, SDP ne valja, Milanović je kriv za sve, a svejedno bi se na SDP-ovu listu. Stvarno to ne razumijem', napisao je Maras.

Govoreći o svojim šansama na europskim izborima, Maras koji se također nalazi na listi SDP-a, kaže da će sud donijeti birači. 'Mislim da imam podršku birača s obzirom da su me preferencijski birali u ovaj saziv Sabora, ali i da ljudi prate tko se bori za njih, kako se bori, što radi i koliko radi. Ako će se gledati ta vrsta aktivnosti, uopće se ne brinem', kaže Maras.

Upitan da li je realno da SDP osvoji tri mandata, Maras je poručio: 'Mislim da SDP mora imati cilj da pobijedi HDZ. To je jedino za mene relevantno. Ja od SDP-a očekujem da bude konkurentan na svim izborima i da pobijeđuje HDZ. Ja se nikada neću pomiriti sa rezultatom koji je 15 ili 20 posto slabiji od HDZ-a. Hrvatska ne zaslužuje ovakvu vladu. Jer ako mi ne možemo biti alternativa, kad tad će doći netko tko će biti alternativa, a ja želim da SDP bude alternativa.'

Vrlo optimističan je SDP-ov Peđa Grbin, koji se nada da bi SDP mogao osvojiti više od tri mandata na europskim izborima. 'Čak i ovakav SDP za druge opcije je space shuttle. Gledajte inicijative koje smo u zadnje vrijeme pokrenuli u Saboru, a sada zamislite što bi bilo s nama da se uspijemo zbrojiti i napokon pokazati građanima da ovakvoj katastrofalnoj vlasti postoji alternativa', poručio je Grbin.

Komentirao je za televiziju N1 i Mirelu Holy na listi SDP-a za europske izbore. 'Dugo godina smo u izuzetno dobrim odnosima, pa mi je teško reći bilo što protiv toga. Ali, malo mi je ipak čudno da se nakon svih iznesenih kritika na račun SDP i posebno na račun Bernardića, sad tu vraća. Vidjet ćemo hoće li to li neće SDP-u donijeti nešto dobro', rekao je Grbin.

  • +8
Mirela Holy Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Glavašević: Neću biti na listi Dalije Orešković

Za europske izbore pripremaju se i druge stranke. Amsterdamska koalicija već sutra predstavit će svoju listu, a Mirando Mrsić iz Demokrata, stranke koja se posljednja priključila koaliciji, kaže da on neće biti na listi. Na listi će, kazao je, biti Marina Gradišer, liječnica iz Čakovca. 'Amsterdamska koalicija na izborima očekuje dva mandata, a mislim da ćemo se boriti i za treći', poručio je kratko Mrsić.

Europske izbore, po svemu sudeći, zasad neće vidjeti neovisni zastupnik Bojan Glavašević. Iako se spekuliralo o njegovoj suradnji s Dalijom Orešković, Glavašević je potvrdio da neće biti na listi. 'Kako trenutačno stvari stoje, mislim da neću biti kandidat, a motivi su osobne prirode', poručio je Glavašević.

Bačić: Ne uklanjamo Maletić s liste, ona je sama htjela na Revizorski sud EU

Svoju listu, ponovio je pak predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić, ta će stranka predstaviti u ožujku.

'HDZ je ozbiljna politička demokratska stranka i kod nas se sukladno Statutu i ranijem iskustvu zna procedura. Tu proceduru je potvrdilo i Predsjedništvo na svojoj sjednici na kojoj smo rekli da ćemo na Nacionalnom vijeću u drugoj polovini ožujka utvrditi listu, a županijske organizacije smo pozvali da dostave svoje kandidate', kazao je Bačić novinarima u Saboru.

'To će biti najbolja i pobjednička lista', dodao je Bačić.

Iako imena još nisu službeno potvrđena, već se spekulira da bi se na listi trebali naći savjetnik premijera Plenkovića i koordinator za izradu HDZ-ova programa za europske izbore Karlo Ressler, ali i saborski zastupnik Tomislav Sokol, s kojim je tportal nedavno razgovarao.

Na listi pak neće biti aktualne europarlamentarke Ivane Maletić, koju je Vlada jučer predložila za članicu Revizorskog suda EU. Već se spekuliralo da se na taj način Maletić, za koju se šuška da je je dio struje koja nije sklona Plenkoviću, pokušava skloniti s liste.

'Na toj sjednici kada smo raspravljali o europskim izborima bilo je riječi i o kandidaturi na Revizorski sud. U toj raspravi Maletić je izrazila želju da bi se ona kandidirala za članicu Revizorskog suda. Nitko nju ne uklanja, to je bila njena izričita želja, a vido sam da je u kasnijoj izjavi i ona to prikazala kao naredak o svojoj karijeri. Iskreno, na toj sjednici mi je to bilo iznenađenje, ali sam iz razgovora s njom ocijenio da je to doista njena želja i njen daljnji stručni i radni izazov', kazao je Bačić.