SMJENA VLASTI U BRODSKO - POSAVSKOJ ŽUPANIJI

SDP-ovci se priklonili HDZ-u

28.09.2009 u 18:56

Bionic
Reading

Koalicija SDP-HNS-HSP-HDSSB izgubila je tijesnu većinu od 26 mandata u brodsko-posavskoj Županijskoj skupštini pošto je dvoje vijećnika iz SDP-a prešlo u nezavisne i priklonilo se koaliciji HDZ-HSS-HSLS-HSU, koja sada ima 27 vijećnika, a s tim u vezi na vijećnik HDSSB-a Dubravko Kolundžić je rekao kako mu je za potporu u preuzimanju vlasti HDZ nudio "pokretnine, nekretnine i radna mjesta'

Nova većina na početku današnje sjednice prihvatila je prijedlog dnevnog reda o razrješenju dosadašnjega skupštinskoga vodstva - predsjednika i dopredsjednika i onaj o imenovanju novoga, no nakon aktualnog sata i kraćih konzultacija s koalicijskim partnerima predsjednik Županijske skupštine Tomislav Vlajnić (HSP) prekinuo je sjednicu.

Koaliciju s HDZ-om na čelu optužio je da većinu u Županijskoj skupštini nastoji osigurati trgovanjem vijećničkim mandatima. To je ponovio i na hitno sazvanoj konferenciji za novinare koalicije SDP-HNS-HSP-HDSSB.

"Na ovaj način želimo im omogućiti da razmisle što se događa u Brodsko-posavskoj županiji. Na sve načine pokušava se ljudima koji su dobili izbore oduzeti pravo da kontroliraju izvršnu vlast, ili se pokušava nešto drugo sakriti", rekao je Vlajnić najavljujući novu sjednicu za tjedan dana.

Vijećnik HDSSB-a Dubravko Kolundžić ustvrdio je na konferenciji za novinare da su mu iz koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSU "nuđene nekretnine, pokretnine i radna mjesta jer u obitelji ima pet bližih rođaka koji su s visokom stručnom spremom nezaposleni ili rade neprijavljeni".

"Jednostavno - slavonski odgoj nije mi dozvolio da izdam roditelje koji su me učili poštenju. Isto tako, nisam mogao izdati ni sve one ljude koji su glasovali za HDSSB, ali i vjera da mladi ljudi u politici mogu promijeniti stvari", rekao je Kolundžić. Ponovio je kako - zbog straha za obitelj i sumnje u neovisnost hrvatskoga pravosuđa - ne želi govoriti o konkretnim imenima iako na mobitelu to ima i zabilježeno.

Čelnik županijskoga HDZ-a Zdravko Sočković to je odmah opovrgnuo na konferenciji za novinare koordinacije klubova vijećnika HDZ-HSS-HSLS-HSU i kluba nezavisnih vijećnika. "Ako je to bilo službeno rečeno, za to postoji pravosuđe, a na objede i priče rekla-kazala nema se smisla uopće obraćati", rekao je Sočković.

Tvrdnje kako im je nešto nuđeno za potporu novoj skupštinskoj većini opovrgnuli su i dojučerašnji SDP-ovi vijećnici Josip Želinski i Zdravka Kršan. Zajedno sa Sašom Šnajderom, koji je još prije napustio HDSSB, osnovali su klub nezavisnih vijećnika.

Tvrdeći kako je pri prekidu sjednice prekršen poslovnik, nova većina u Županijskoj skupštini koju vodi HDZ, koji u Brodsko-posavskoj županiji vodi i izvršnu vlast, traži da se za 15 dana sazove nova sjednica.