BRZA REAKCIJA HDZ-OVIH MINISTARA

'SDP-ovci ponudili samo puke fraze'

25.09.2010 u 16:59

Bionic
Reading

Potpredsjednik vlade i HDZ-a Ivan Šuker ocijenio je da danas predstavljeni gospodarski program SDP-a nije donio konkretne mjere, nego samo puke fraze

Od 'kukuriku' koalicije danas se nije čulo ništa konkretno, čulo se samo puno pukih fraza bez konkretnih mjera, a SDP-ovcima bi bilo bolje da su pročitali vladine mjere gospodarskog oporavka pa bi vidjeli da se puno onoga o čemu su danas govorili već provodi, rekao je Šuker na konferenciji za novinare, komentirajući SDP-ov gospodarski program predstavljen na stranačkoj konvenciji.

Zajedno s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem, Šuker je u središnjici HDZ-a poručio kako stanje u Hrvatskoj nije tako depresivno kakvim ga nastoji opisati SDP. Oporbi zamjera što nisu dali konkretan model gospodarskog razvoja Hrvatske, koji bi zamijenio potrošeni model rasta baziranog na državnim investicijama.

'Obećanje o 80 tisuća novozaposlenih je fraza koju smo mogli čuti prije devet godina, samo tada je bilo 200, a sada je 80 tisuća, valjda zbog lošeg iskustva što nisu uspjeli zaposliti 200 tisuća nego su nezaposlenost digli na 400 tisuća', rekao je Šuker.

Kazao je da SDP-ova predviđanja gospodarskog rasta nisu velika i optimistična kao što su ranije govorili. 'Iz fiskalne projekcije koja će biti predstavljena idući tjedan vidjet ćete da ovih 4 posto rasta do 2013. nije nešto revolucionarno ni veliko, nego posljedica onoga što će se u Hrvatskoj događati do kraja ove i početkom slijedeće godine, a za što je osnovni preduvjet ono što je vlada predstavila u četvrtak', dodao je.

Komentirajući SDP-ova obećanja o manjem poreznom opterećenju građana, Šuker je upozorio da poreze diktiraju proračunski rashodi, a SDP-ovce je optužio da s jedne strane predlažu smanjenje prihoda, a s druge strane povećanje rashoda, što je, kaže, 'poprilično čudna matematika'.

'Kako gospoda iz SDP-a zamišljaju uvođenje reda u javne financije najbolje pokazuje činjenica da su jučer smijenili svoga financijaša koji ih je ostavio u velikim gubitcima', ustvrdio je Šuker te dodao da mu je 'čudna i izjava jednog od čelnika koji govori o tome da se javna uprava i sudstvo ne bi trebali uplitati u neke stvari u državi'. 'To je direktna poruka da je on protiv vladine oštre i nesmiljene borbe protiv korupcije', smatra Šuker.

Đuro Popijač dodao je kako je 'neistina da je Hrvatska toliko depresivna koliko SDP nastoji prikazati'. Naglasio je da vlada svakodnevno kontaktira s investitorima i pokušava brzo i efikasno 'uklanjati barijere koje su im na putu'.

'Hrvatska živi, naše gospodarstvo ima teškoća, ali je izuzetno vitalno i aktivno te svakodnevno napreduje', poručio je Popijač. Komentirajući izjavu SDP-ovca Željka Jovanovića da je 'vrh HDZ-a kriminalna organizacija', Šuker je kazao kako SDP uvijek u nedostatku argumenata iznosi takve kvalifikacije.

'Oni su u trenutku stvaranja hrvatske države rekli da je HDZ stranka opasnih namjera, ali istovremeno ne žele vidjeti probleme u svojim redovima. Volio bih vidjeti koliko bi bilo novinskih napisa i emisija da se neki HDZ-ovac vozio na Brijunima vojnim brodom, da je koristio hotel na račun nekog drugog', rekao je Šuker. Dodao je kako je riječ o zastupniku koji 'godinama 'šamara' HDZ-ovce pričajući svašta, a na kraju je pokazao da zaboravlja platiti račune i ljetuje o trošku poreznih obveznika'.