ZORAN MILANOVIĆ

'SDP-ovci odradili dobar posao u Povjerenstvu'

13.10.2010 u 14:32

Bionic
Reading

'Svaka stranka može imati svoje unutarnje probleme, i u Hrvatskoj i u bilo kojoj drugoj državi, ali kada cijela zemlja i njezino funkcioniranje postane talac sukoba u jednoj stranci, u ovom slučaju u HDZ-u, onda to nije dobro i onda to mora prestati', izjavio je Milanović novinarima u SDP-ovoj središnjici

Upitan kako gleda na ustrajne demantije iz Vlade i HDZ-a da je premijerka Jadranka Kosor, tada kao potpredsjednica Vlade, sudjelovala na spornim sastancima o privatizaciji Ine, iako je i Sanader jučer izjavio da im je nazočila, odgovorio je: 'Tu

netko ne govori istinu' te ocijenio da bi se premijerka o tome trebala očitovati pred Povjerenstvom.

'Nije dobra izjava da premijerka ima važnijeg posla. Slažem se da i ona i Vlada imaju jako važnog posla, nisam siguran da ga rade dobro i da ga uopće rade, ali svatko bi u ovom slučaju trebao doći pred Povjerenstvo i odagnati sumnje koje postoje. Netko očito ne govori istinu. Ako istinu ne govori predsjednica Vlade Republike Hrvatske, onda to nije dobro, a u zadnjih mjesec dana vidjeli smo u barem dva navrata da je veliko pitanje je li govorila istinu', kazao je Milanović.

Milanovića čudi zašto iz aktualne vlade uporno odbijaju bilo kakvu povezanost i odgovornost za ono što se događalo u drugoj fazi privatizacije Ine, a istovremeno, kaže, tvrde da je ugovor bio koristan za Hrvatsku i da je sve odrađeno po zakonu.

'Istovremeno svim silama nastoje dokazati da s tim nemaju nikakve veze, mada znamo da svaka vlada funkcionira kao kolektivno tijelo i da u svakoj vladi, kada se donose odluke, iza njih stoje svi oni koji su glasali', naglasio je. 'Predsjednica Vlade ima priliku doći pred Povjerenstvo i otkloniti sumnje, ali ključni problem u ovom trenutku je što se država bavi i živi u ozračju unutarnjih sukoba u HDZ-u, a na to nemamo pravo kao političari, za to Hrvatska nema vremena i to konačno treba prestati', rekao je predsjednik SDP-a.

Strankama i saborskim zastupnicima koji aktualnoj vladi daju formalnu potporu u Saboru i osiguravaju joj većinu Milanović je poručio da time preuzimaju odgovornost 'i za nastavak ovog nereda, za sve ono loše što se u Hrvatskoj događa i da su ustvari asistenti u unutarnjim obračunima u jednoj političkoj stranci'.

Naglasio je da su stranke jedan od temelja ustavnog poretka, da način na koji se u strankama radi, bira i dolazi na određene pozicije jako puno govori o njima i kako će se one ponašati ako i kada dođu na vlast. 'U ovom slučaju vidimo da jedna autoritarna stranka prolazi kroz krizu naslijeđa, da ta kriza traje već više od godinu dana i da je to već izašlo izvan okvira koji se može tolerirati. Hrvatska za to plaća cijenu', dodao je Milanović.

Zamoljen za komentar Sanaderova svjedočenja, rekao je da je najbolji komentar upravo sve ono što je jučer rečeno na Istražnom povjerenstvu, u kojemu su SDP-ovi članovi, ustvrdio je, odradili dobar posao.

Za Vladinu jučerašnju objavu ugovora o plinskom biznisu Milanović je kazao da je taj ugovor mogao i trebao biti objavljen ranije, pa i odmah nakon potpisivanja.

No naglasio je da ni Vlada ni Sanader nisu odgovorili na pitanje zašto Hrvatska uz plinsko skladište nije preuzela i nalazišta plina. 'Kao da kupujete naoružanje, tenkove, puške i drugu vojnu opremu, a ne kupite streljivo. Jedno bez drugog nema smisla, to su prazne puške', poručio je Milanović.