stranačko pospremanje

SDP-ovci o teoriji da Milanović gura Borzan za šeficu stranke: Opet kiseli krastavci, skretanje pažnje s problema u HDZ-u!

10.01.2020 u 15:02

Bionic
Reading

Je li zajedno sa Zoranom Milanovićem na predsjedničkim izborima pobijedio i SDP - još konkretnije, i Davor Bernardić? Analitičari se slažu da se svakako radi o kvalitetnom 'pogurancu' uoči parlamentarnih izbora, no pojavljuju se i spekulacije da uspjeha neće biti bez rekonstrukcije samog vodstva stranke, pa se i viđenijim SDP-ovcima konstantno postavlja pitanje je li Bernardić zbilja njihov kandidat za hrvatskog premijera

Jedna od teorija plasiranih u javnost glasi da je ove procese uključen i sam budući predsjednik Zoran Milanović: on je navodno imao razrađeni plan preuzimanja stranke u slučaju gubitka izbora, a sada navodno na to mjesto gura europsku parlamentarku Biljanu Borzan.

Ona vrlo dobro kotira među biračima, ali i unutar same stranke, što je pokazalo interno istraživanje iz kolovoza 2018. godine, u vrijeme najžešćih previranja. No, treba kazati i da je rejting SDP-a u međuvremenu skočio s 15 na 23 posto, za što se zasluge - izravne ili neizravne - barem dijelom moraju pripisati i samom, Davoru Bernardiću.

'Negdje sam pročitao teoriju o Milanovićevom utjecaju i navodnom 'guranju' Biljane Borzan, no radi se o nečemu što se nekad nazivalo sezonom kiselih krastavaca. Mi u SDP-u imamo svoj put, prošli smo fazu bratoubilačkog rata i ona je nepovratno završena. Svi smo pobijedili, a oni koji su izgubili prešli su Bandiću ili u neke druge opcije', kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u emisiji Poligraf Hrvatskog radija.

Provjerili smo teoriju i kod Nikole Jelića, bliskog suradnika budućeg predsjednika. On očekivano kaže da spekulacije nemaju veze s istinom.

'Zoran Milanović izaći će iz SDP-a prije polaganja svečane prisege, ni danas ni ubuduće nema ambiciju baviti se ovim pitanjima. U stranačku politiku on se ne miješa, niti će se miješati', odgovorio je Jelić za tportal.

Sama Biljana Borzan grohotom se nasmijala na tezu o preuzimanju SDP-a iz Bernardićevih ruku; o tome, kaže, u ovom trenutku jednostavno nema govora.

'Mislim da netko pokušava skrenuti pozornost s problema u HDZ-u tako što ih izmišlja u SDP-u', kazala nam je europska zastupnica ove stranke.

'Uoči predstojećih izbora zbijaju se redovi u stranci i nema govora da će se nešto tako dogoditi. Uostalom, SDP-ov statut jasno propisuje kada dolazi do unutarstranačkih izbora i moralo bi se dogoditi nešto zbilja izvanredno da bismo postupili drugačije', dodala je Borzan.

Spomenuti statut, za razliku od HDZ-ovog, precizno regulira da se vodstvo stranke bira u roku od šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora.