SABORSKA PRAVILA

SDP-ovac kaže da će tražiti tajno glasovanje o Dalić, no nešto je zaboravio...

07.03.2018 u 14:18

Bionic
Reading

Iako je ujedinjena oporba prikupila dovoljno potpisa za pokretanje inicijative za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, zahtjev još neće predati u proceduru. Iako još nije poznato kada bi se o opozivu moglo glasovati, u utorak je začudila izjava SDP-ovog Ive Jelušića koji je kazao da će tražiti da glasovanje bude tajno

Oporba je, kao što je tportal već pisao, prikupila potpise za pokretanje inicijative za opoziv Martine Dalić, no kada će točno pokrenuti opoziv, još uvijek ne otkrivaju.

'Imamo dva nova momenta. Jedan je da se prijedlog može dopuniti izostajanjem novca iz fondova EU-a, oko čega se svađaju gospođa Dalić i gospodin Tolušić. Drugo, gospodin Pupovac je rekao da mu treba još vremena da razmisli. Zamislite sada da pošaljemo zahtjev, a da gospodin Pupovac kaže - 'da ste mi dali još vremena, ja bih možda glasovao za vas, a ovako, kada ste prerano poslali, nismo imali dovoljno vremena'. Nitko ga nije tjerao da to govori, mogao je reći da je dio parlamentarne većine, glasovati protiv i sve bi bilo jasno', rekao je Bauk, dodavši da je jedna od mogućnosti i predavanje zahtjeva za opozivom pred sam kraj ove sjednice Sabora.

No dok je taktiziranje oporbe dogovoreno, u Saboru, pa i samom SDP-u, mnoge je iznenadila ideja SDP-ovog Ive Jelušića. Gostujući u emisiji Veto televizije N1, Jelušić je poručio da se razmišlja o tome da glasovanje o opozivu Dalić bude tajno.

'Mnogi zastupnici, kada bi glasovali po svojoj savjesti, i koalicijski partneri HDZ-a, ali i sami zastupnici HDZ-a, i rekao bih nemali broj njih, garantirano ne bi glasovali. Problem je ovdje što premijer tu spoznaju teško može prihvatiti i s njom se uhvatiti u koštac. Zatražit ćemo vjerojatno tajno glasovanje. Želimo da se nitko ne skriva iza vladajuće većine, neka pogledaju svi sebe u ogledalo i glasuju', kazao je, prenosi N1, Jelušić.

No Jelušić je očito smetnuo s uma to da Poslovnik u ovakvom slučaju ne predviđa tajno glasovanje. 'Glasovanje na sjednici je javno, osim ako ovim Poslovnikom nije određeno da se glasuje tajno', jasno piše u saborskom Poslovniku.

Drugim riječima, uvijek se glasuje javno, osim u slučaju izbora ili imenovanja. 'Tajno glasovanje provodi se u pravilu pri izboru, odnosno imenovanju u slučaju kada je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje', propisuje Poslovnik.

  • +7
Sastanak oporbe na kojem se raspravljalo o zahtjevu za opoziv ministrice Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Iako neki tumače da formulacija 'u pravilu' znači da bi se tajno moglo glasovati i u drugim slučajevima, poznavatelji Poslovnika tumače nam da se ta formulacija pojavljuje zato što glasovanje u slučaju izbora ili imenovanja može biti i javno.

'Na prijedlog najmanje desetine zastupnika Sabor može odlučiti da se javno glasuje i u slučajevima izbora ili imenovanja, s tim da se najprije glasuje o prijedlogu koji je podnio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a nakon toga o drugim prijedlozima prema abecednom redu prezimena kandidata', propisuje Poslovnik.