RASKOL NA STADIONU

SDP ne podupire Bandićev referendum

28.10.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Raskol u zagrebačkom SDP-u mogao bi eskalirati sutra na sjednici Gradske skupštine jer, unatoč uvjerenju gradonačelnika Milana Bandića da će referendum o stadionu proći, od toga, saznajemo iz izvora bliskih SDP-u, neće biti ništa

Na tri ključne točke dnevnog reda, rebalans proračuna, referendum o gradnji novog stadiona na Kajzerici ili obavljanje postojećeg na Maksimiru te proširenje Skupštine Zagrebačkog holdinga, mogla bi puknuti ljubav na relaciji Bandić – SDP.

I dok gradonačelnik tvrdi da je 'umjereni optimist' po pitanju podrške u Skupštini jer 'svima njima je boljitak građana na prvom mjestu', iz SDP-a stižu drukčije poruke.

Kredita ima i nema

Gradski oci priznali su da postoje određeni problemi u poslovanjuHoldinga, zbog čega je zatražena kreditna pomoć od banaka. Međutim naraspisani natječaj u kojem se tražio kredit od 20 milijuna eura nitkose nije javio, ali Bandić tvrdi da je situacija pod kontrolom.
'Kolegamakoje zidove boje u crno mogu samo poručiti da više rade, a manjemanekenskih intervjua daju. Problemi s Holdingom postoje, jučer samimao tamo sastanak, slijede uštede i racionalizacije, a onda ćemodignuti kredit. Po tom pitanju, obavio sam i razgovore s tri najvećebanke', dodao je Bandić.

'Odluka o referendumu neće proći jer nema smisla da se on uopće sada održava. SDP je na vlasti devet godina i moglo se to prije napraviti da se željelo.

Bilo bi logično se raspisuje uz neke izbore jer bi to bitno smanjilo troškove (procjenjuje se da bi stajao oko četiri milijuna kuna - op. a.), ali očito je da se to radi sada jer se uklapa u plan Bandićeve predsjedničke kandidature.

U ovom trenutku Zagreb ima manjak škola i vrtića, a neki dijelovi grada nemaju kanalizaciju. Valjda bi to trebao biti prioritet u odnosu na trošenje 264 milijuna eura, koliko bi koštala obnova Maksimira', kazao nam je jedan član Gradske skupštine koji je želio ostati anoniman.

Još do prije nekoliko mjeseci Bandić je tvrdio da će na referendumu o novom/starom gradskom stadionu uz lokaciju ključna biti i cijena, ali je sada okrenuo priču i navodi da će se referendumsko pitanje samo odnositi na lokaciju.

Ovaj Bandićev potez uopće ne začuđuje, budući da međunarodni natječaj na kojem bi se odredila cijena novog stadiona nikad nije ni raspisan, a referendum bi se trebao dogoditi 22. studenog. Građani bi, po toj logici, trebali odluku donijeti o nečemu o čemu nemaju pojma koliko će to stvarno koštati.

Po pitanju drugog rebalansa proračuna, teškog 165 milijuna kuna, SDP-ovci još uvijek nisu postigli konsenzus i odluka o tome vjerojatno će biti donesena u posljednji trenutak. Naime, iako je Odbor za financije na čelu s Igorom Rađenovićem tražio mu se dostave točni podaci o punjenju proračuna i obveza Grada prema Holdingu, to nije napravljeno.

Struja koja ide protiv Bandića rebalans bi možda i usvojila kada bi bili prihvaćeni amandmani oporbe koje dio SDP-ovaca podržava, a prema kojima bi se ukinulo dodatnih pet milijuna kuna pričuve koje gradonačelnik traži, za mnoge to je novac koji indirektno koristi u svoju kampanju, i vratilo 25 milijuna kuna za mjesnu samoupravu.

Sve je pod kontrolom - Milan Bandić i Slavko Kojić

Unatoč napadima iz oporbe i vlastitih redova, gradski ministar financija Slavko Kojić uvjerava da problema, izuzev manjih u Holdingu, zapravo i nema.

'Proračun od 7,612 milijardi kuna, kakav sad predlažemo, održiv je jer se puni po dinamici od prošle godine i presretan sam da se tako puni u recesijskim uvjetima. Prošlogodišnji proračun iznosio je 7,5 milijardi kuna.

Grad Zagreb je likvidan, a na žiroračunu svaki dan ima 100 milijuna kuna za financiranje svojih tekućih potreba. Prihodi i rashodi su uravnoteženi i nema nikakvih većih problema', naglasio je gradski ministar financija Slavko Kojić koji je, kao i Bandić, uvjeren da će rebalans proračuna u skupštini ipak proći.

Za Dragana Kovačevića iz HNS Bandića izjava u kojoj je uvjeren da će rebalans i referendum proći nije ništa drugo nego cenzura mišljenja.

'On može svom zamjeniku Ivi Jelušiću zatvoriti usta i zabraniti da govori, ali ostalim skupštinarima ne može. Nisam nigdje vidio da se rebalans proračuna donosi u jedanaestom mjesecu. Pa mi bismo sada trebali raspravljati o prijedlogu proračuna za 2010. godinu. Nažalost, građani još nisu svjesni kakva pogrešna ekonomska politika se vodi. Sve će to uskoro izaći na vidjelo', smatra Kovačević

Za njega je priča oko referenduma samo običan igrokaz u kojem bi Bandić na kraju sam donio odluku.

'Priča ide u tom smjeru da on građanima kaže kao je htio referendum, ali eto, Skupština mu to nije dozvolila, pa bi na kraju sam kao bio prisiljen donijeti odluku', zaključio je Kovačević.