PRLJAVA IGRA U ZLATARU

SDP je 'kupio' vijećnika stranke koja koalira s HDZ-om?

20.06.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Županijski krapinsko-zagorski HDZ optužio je SDP da je kupnjom jednog vijećnika (ZDS) i koaliranjem s bivšim gradonačelnikom Zlatara Marijanom Đurekom, nepravomoćno osuđenim na tri godine zatvora, išao protiv volje građana, koji su na izborima najveći broj glasova za Gradsko vijeće Zlatara dali koaliciji HDZ-ZDS

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek je na današnjoj konferenciji za novinare u Krapini ustvrdio SDP da je 'kupio' jednog vijećnika Zagorske demokrastke stranke (ZDS) iako HDZ ima potpisani sporazum s tom strankom o zajedničkom nastupu u gradskom vijeću. Taj je postupak krajnje nemoralni čin, rekao je.

Tušek ističe da još može donekle shvatiti 'kupnju' ZDS-ovog vijećnika ali nikako ne može shvatiti da je SDP spreman surađivati sa Đurekom koji je nedavno nepravomoćno osuđen na kaznu od tri godine zatvora te novčanu kaznu od 23,7 milijuna kuna koje mora vratiti gradu Zlataru, za koliko je prema optužnici oštetio taj grad tijekom mandata od 2005. do 2009. godine.

Prema optužnici Đureka se tereti da je u tom periodu, kao gradonačelnik Zlatara, prekomjerno zadužio Grad. Tušek je pozvao SDP-ovog župana Krapinsko-zagorske Željka Kolara i županijski SDP da se javno ograde od takve politike i suradnje sa Đurekom.

Inače, na izborima za Gradsko vijeće Zlatara najveći broj mandata, njih šest dobila je koalicija HDZ-ZDS, koja je nakon izbora sklopila sporazum o suradnji s dva vijećnika s liste grupe birača Ivice Bizjaka. Tako bi s osam vijećnika HDZ i ZDS imali većinu u Vijeću od 15 vijećnika. U međuvremenu koalicija SDP-HSU-ZS-HSLS, koji ima tri vijećnika, i lista A-HSS/HNS, koja također ima tri vijećnika u Gradskom je vijeću dobila potporu Đureka, koji je ušao u Vijeće sa svoje nezavisne liste, te potporu jednog ZDS-ovog vijećnika.

Tušek je danas prigovorio i na sam tijek konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Zlatara. Tušek ističe da je sjednica prekinuta i da je povjerenica, zadužena za sazivanje konstituirajuće sjednice, najavila novu u periodu od 30 dana. Nakon što su vijećnici HDZ-a i ZDS-a te liste Ivice Bizjaka napustili sjednicu, ostatak vijećnika nastavio je sjednicu i Vijeće je konstituirano.

Tušek je najavio da će stranka ispitati sve pravne mogućnosti i ako ima osnova žalit će se na način na koji je konstituirano Vijeće.