zajednička borba za sabor

SDP i HSS potpisali koalicijski sporazum: Hrvatska mora ići naprijed

31.05.2017 u 13:22

Bionic
Reading

SDP i HSS potpisali su u Orahovici sporazum kojim su se obvezali na suradnju na sljedećim parlamentarnim izborima. HSS-ov predsjednik Krešo Beljak pritom je jasno dao do znanja da je suradnja s HDZ-om nemoguća

Sporazum su u ime dvije stranke potpisali njihovi predsjednici SDP-ov Davor Bernardić i HSS-ov Krešo Beljak. U sporazumu se HSS-u obećava 15 mjesta na listama, od čega, kako je tportal već pisao, šest 'ulaznih', i to u šest izbornih jedinica.

HSS, koji je zahvaljujući paktu sa Zoranom Milanovićem u ovom sazivu Sabora osigurao pet saborskih pozicija, novim sporazumom mogao bi dobiti jedno više.

'Vidio sam naslove HSS prelomio, ovo nije nikakav lom, nego nastavak suradnje između dvije važne i velike hrvatske stranke. U Hrvatskoj ima puno stranaka, i sve one mogu na ovaj ili onaj način surađivati i da postoji jedna stranka s kojom se ne može surađivati, jer ne trpi nikakve partnere i poznaje samo sebe i svoju politiku. Ta stranka je više ili manje duboko protkana u hrvatsko tkivo i hrvatski centralizam i sve loše što se događalo u zadnjih 27 godina', rekao je Beljak.

Govoreći o odlasku ljudi iz Slavonije i Hrvatske, kazao je da oni ne odlaze zbog HSS-a ili SDP-a nego zbog HDZ-a. 'Zbog stranke koja sebe voli nazivati jedinom domoljubnom, a koja je zakuhala sve ovo što dominira na političkoj i gospodarskoj sceni Republike Hrvatske. Govorim o Agrokoru, o svim drugim velikim tvrtkama. Toj politici treba stati na kraj i uvjeren sam da će sve ostale stranke koje su dobrodošle stvoriti jedan demokratski, progresivni koalicijski blok koji će se boriti za drugačiju Hrvatsku od ove koja je bila zadnjih 27 godina. Izbori će ovisiti o drugima, prije svega o HDZ-u i Mostu, koji su ovu situaciju zakuhali, koji nisu dorasli onome što rade', kazao je Beljak.

'Danas mi je srce puno', poručio je pak SDP-ov predsjednik Davor Bernardić.

'Danas mi je srce puno jer osjećam entuzijazam, nadu i energiju, istu onakvu kojom smo prije 17 godina mijenjali Hrvatsku i stavili je na put rasta i razvoja, kada je ova koalicija vratila nadu Hrvatskoj i osigurala joj europsku perspektivu. Danas tu nadu opet treba probuditi jer ovo je savez za promjene i bolju, moderniju, napredniju i pošteniju Hrvatsku. Ispada da je svaki dan spiniranja svaki dan blamaže vladajućih. Pozivam ih da vratimo stabilnost hrvatskim građanima na parlamentarnim izborima, jer samo volja građana hrvatskoj može vratiti stabilnosti', poručio je Bernardić.

'Potpredsjednica Vlade u današnjim novinama kaže da se stranim kompanijama, uvozim lobijima i multinacionalnim kompanijama plaća avansno, a hrvatskoj poljoprivredi, malim proizvođačima, radnicama i radnicima u rokovima do 60 dana. To nije Hrvatska jednaka za sve i naš je zadatak da promijenimo. Hrvatska vozi na gorivu koje je ostavila SDP-ova Vlada, ali tog goriva polako je sve manje. Prvi put u godinu i pol dana je pala industrijska proizvodnja. Dug u zdravstvu je eksplodirao, uskoro će kvaliteta i konzumacija zdravstvene usluge postati upitna za one najugroženije“, ustvrdio je Bernardić.Danas smo na početku težeg, ali boljeg  puta za bolju Hrvatsku. Hrvatska ne može stajati, mora naprijed. Radom i poštenjem idemo naprijed', kazao je Bernardić.

'Ovo je potvrda strateškog partnerstva koje je potvrdilo predsjedništvo SDP-a, a potvrdit će i Glavni odbor kada budu izbori', poručio je Bernardić.

Na novinarsko pitanje Beljak je ponovio da suradnja s HDZ-ovim ministrima ne dolazi u obzir.  'Način na koji funkcioniraju politike HSS i HDZ-a nije kompatibilan, nije jednak. Mi smo stranka koja ima svoju politiku, svoju povijest i tko zna cijeniti tko nam je partner u korist suradnje a od koga imamo štetu', rekao je Beljak.