OPOZICIJA O NAVODNOJ EUROFOBIJI

SDP: HDZ je izgubio kompas

03.11.2010 u 15:02

Bionic
Reading

HDZ je izgubio kompas i bilo bi mu pametnije da se bavi stvarnim problemima građana zemlje koju vodi, poručili su iz SDP-a na najnovije HDZ-ove prozivke i optužbe da su 'eurofobični'

'Bilo bi bolje da se HDZ bavi problemima građana ove zemlje, a ne SDP-om', poručila je u ime najveće oporbene stranke Milanka Opačić

Podsjetila je da je 'SDP stranka koja je prva 2000. otvorila Hrvatsku Europskoj uniji i započela pregovore'.'Govoriti da je SDP eurofobičan, govori samo to da su gospođa Kosor i HDZ izgubili kompas', poručila je vladajućoj stranci Opačić.

Istaknula je da je riječki gradonačelnik i SDP-ov član Vojko Obersnel 'samo htio upozoriti na to da se punih sedam godina nije učinilo ništa u brodogradnji, kao i u još nekim drugim područjima i da idemo nepripremljeni u EU'.

Stoga 'SDP traži da Kosor javno kaže što se sve dosad potpisivalo, s kojim rokovima i s kojim obvezama. To hrvatski građani moraju znati ako se želi da na referendumu glasuju 'za' EU', kazala je Opačić i zaključila da 'inače, u suprotnom, glasuju za jednu vrstu obmane, jer EU neće riješiti hrvatske probleme. Oni ostaju naši i ulaskom u EU', poručila je Opačić u ime SDP-a.

Upozorivši da Vlada predugo nije radila kad je i što je trebala, odgovorila je na HDZ-ove prozivke i HNS-ova potpredsjednica i saborska zastupnica te predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić, u prvi mah konstatacijom 'dozvolite mi da se ne osvrćem na takve izjave'.

No ipak se osvrnula i kazala da stoji iza toga 'da je Vlada imala obvezu napraviti restrukturiranje brodogradilišta 2006. što nije napravila sve do prve polovice 2010. Nakon toga smo dobili mjerila koja zabranjuju primanje narudžbi ako se ne prihvati i ostvari program restrukturiranja'.

'Nema sumnje da je Vlada odgovorna za ovakvu situaciju i da ne bi tako reagirala da se ne osjeća odgovornom za takvu situaciju', kazala je Pusić.

'Naravno, sad je pitanje što se može spasiti od inače dobrih proizvodnih pogona koji neće preživjeti ako im se sad jednokratno daju potpore. Ideja da bismo zaustavljali pregovore znači da ćemo bilo kakvo ozbiljno restrukturiranje odgoditi do neizvjesne budućnosti', upozorila je Pusić.

Što se tiče ocjene da je Vlada ucijenjena od Grada Rijeke, Pusić je kazala da ju je na takav zaključak nagnao 'redoslijed' te da njezina izjava nije nasuprot koalicijskog partnera, nego da 'može popraviti naš položaj prema EU'.

Sad kad je već učinjeno to što je učinjeno, Pusić se nada da 'ćemo se provući, ali to sigurno neće biti u prilog našoj vjerodostojnosti'.

Što se pak tiče HDZ-ove optužbe da je SDP eurofobičan, samo je uz smijeh podsjetila da je 'SDP stranka pod čijim je premijerom cijeli taj proces prema EU započeo te da on ne smije biti žrtva reagiranja na lokalnoj razini i o tome doista treba voditi računa', zaključila je Pusić.