BEZ PROBLEMA DO POTPISA

SDP danas predaje potpise za interpelaciju

19.10.2010 u 14:57

Bionic
Reading

SDP je skupio dovoljan broj potpisa za zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi i već danas će zatražiti njegovo uvrštavanje u dnevni red, doznaje se u SDP-u

SDP-ovci su skupili više od tridesetak potpisa, odnosno dovoljnu jedinu petinu potpisa svih saborskih zastupnika, koliko je potrebno da bi se ta točka uvrstila u dnevni red.

To će zatražiti već sutra, a prema saborskom Poslovniku nakon uvrštavanja u dnevni red, do rasprave i glasovanja mora proći najmanje sedam, a najviše mjesec dana. Ako SDP uspije u namjeri da se točka već sutra uvrsti u dnevni red, Vlada će imati rok od osam dana da se očituje o oporbenom prijedlogu.

Razloge za ovakav zahtjev pojasnio je SDP-ov Nenad Stazić. 'Ovo pitanje, kao prvo, pokrećemo zbog katastrofalne gospodarske i socijalne situacije u zemlji, enormnog pada BDP-a povećanja nezaposlenosti , nevjerojatnog rasta vanjskoga duga, pada standarda hrvatskih građana. Drugi razlog je taj što nema reformi koje bi popravile ovo stanje u zemlji, ovu tešku gospodarsku i socijalnu situaciju, čime se zapravo koči izlazak iz krize. Treći razlog je taj što smatramo da je predsjednica Vlade izgubila povjerenje i vjerodostojnost u očima građana, i to zbog teških i nepremostivih sukoba između sadašnjih i bivših članova Vlade, kontradiktornih izjava o najvažnijim pitanjima, zbog velikog broja kaznenih i istražnih postupaka koji se pokreću protiv donedavnih najviših dužnosnika HDZ-a i Vlade. Sve to rađa jednim nepovjerenjem građana i smatramo da je došlo vrijeme da se predsjednici Vlade iskaže nepovjerenje', jasan je bio Stazić.

Iako su bez problema skupili dovoljni broj potpisa, SDP će teško skupiti 77 saborskih ruku, koliko je potrebno da se izglasa nepovjerenje Vladi. Ako u tome ne uspiju, sličan zahtjev ne bi mogli ponoviti u idućih pola godine. Ukoliko pak uspiju izglasati nepovjerenje Vladi, predsjednik Ivo Josipović morao bi u roku od 30 do 60 dana raspisati izvanredne parlamentarne izbore.

No ispunjenje takvog scenarija teško je očekivati. SDP zasigurno može računati na podršku ostatka Kukuriku koalicije - HNS-a, IDS-a i HSU-a, no pitanje je može li dobiti podršku ostatka oporbe, odnosno HSP-a, HDSSB-a te Dragutina Lesara iz Hrvatskih laburista i Ivice Pančića iz Hrvatskih socijaldemokrata.

Vladajući HDZ, s druge strane, može zasigurno računati na manjince, bivše HSLS-ovce te HSS.

Probleme bi HDZ-u prilikom glasanja o interpelaciji mogao stvoriti eventualno bivši premijer Ivo Sanader, i to u slučaju da se doista vrati u Sabor i da oko sebe skupi dovoljno HDZ-ovih zastupnika koji su spremni oglušiti se o direktivu stranke.

Sudeći prema izjavama Sanaderu bliskih HDZ-ovaca, nitko od njih nema takvu namjeru te je SDP-ova inicijativa vjerojatno osuđena na propast.