NAKNADNA PAMET

SDP će ipak prihvatiti Bandićev rebalans proračuna?

11.07.2012 u 15:36

Bionic
Reading

'Zastupnici u Skupštini imaju najmanje razloga, kao i mi u Gradu, da prihvatimo rebalans proračuna na sutrašnjoj sjednici. Ne tjeramo nikoga da ga prihvati, ali se nadamo da će im kliker proraditi te da će se to dogoditi', kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, na današnjoj konferenciji za medije

Podsjetimo, Bandić je predložio smanjenje proračuna sa 6,72 milijarde na 6,69 milijardi kuna, ali su svi skupštinski odbori zatražili dodatna pojašnjenja zbog manjka transparentnosti, a zatraženo je da se dostavi i Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru koji je napravilo Ministarstvo financija.

Ukoliko im Bandić ne dostavi sve traženo, matični Odbor za financije predložio je Skupštini da ne izglasa rebalans. Iako su stručna tijela rekla svoje, čini se da u samom SDP-u ne postoji suglasje oko te odluke, pa nije isključena mogućnost da se umjesto stručne donese politička odluka.

Bandić svoje uvjerenje, prema kojem očekuje da će zastupnicima, prije svega SDP-a, proraditi naknadna pamet temelji na 118,71 milijun kuna, koliko je Grad ugradio u rebalans.

Radi se o dijelu sredstava od ukupno dvjesto milijuna koje je Zagrebački holding (ZGH) nelegalno zadržao na svom računu, jer prikupila ih je Vodoopskrba i odvodnja (VIO) za naplatu usluge za pročišćavanje otpadnih voda, a Grad ih je trebao uplatiti na račun Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) koje imaju koncesiju za pročistač.

Međutim, Skupština je u travnju donijela odluku da će se zadržani novac legalizirati odlukom prema kojoj je riječ o naknadi za obavljanje poslova, obradu podataka, izradu i dostavu računa vezanih uz naplatu usluge za pročistač, iako takva naknada nije bila utvrđena u sporazumu iz 2003. godine između Grada, ZOV-a i VIO-a.

Iznos naknade je pet posto od ukupnih sredstava prikupljenih za uslugu pročišćavanja u periodu od 2007. do 2012. godine. Od 1. ožujka ta naknada iznosi tri posto i na taj način ZGH je zadržao novac, a Grad je doveden pred gotov čin. Premda je svojedobno Grad najavljivao tužbu protiv ZGH, pristao je na prijeboj dugova.

No kako 118,71 milijuna kuna nije bilo proknjiženo u proračunu, rebalans je bio idealna prilika da Grad to napravi.

I upravo zbog toga Bandić s podsmijehom gleda prema sutrašnjoj Skupštini, jer ukoliko se rebalans ne prihvati, novac koji je zadržao Holding na neki način će biti i dalje izvan zakonskih okvira.

'Stavovi svih stručnih odbora su jasni i ako Bandić dostavi traženo do sutra ujutro, nema razloga da se rebalans ne prihvati', kazao je predsjednik Odbora za financije, SDP-ovac Igor Rađenović, dodavši da politika uvijek može donijeti drugačiju odluku.

A odluka o prihvaćanju rebalansa najviše bi odgovarala predsjedniku Uprave ZGH Ivi Čoviću, čiji je minus na računu kamen oko vrata SDP-u, a uz sve to mandat mu istječe u kolovozu. Hoće li SDP donijeti stručnu ili političku odluku oko rebalansa, moglo bi se znati večeras, kada se sastaje skupštinski klub zastupnika socijaldemokrata.