PUHOVSKI U AVAZU:

'SDP BiH je izgubio Milanovićevu podršku'

20.01.2011 u 12:35

Bionic
Reading

Žarko Puhovski, profesor političke filozofije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i politički analitičar, kaže u intervjuu za Dnevni avaz da su predsjednik i premijerka Hrvatske Ivo Josipović i Jadranka Kosor svojom zajedničkom izjavom našli dobar srednji put u politici prema BiH

Navodi da mu se čini neozbiljnim proglašavati jedan 'takav zbilja iznijansiran dokument miješanjem u unutrašnje poslove BiH'.

Puhovski kaže u intervjuu Dnevnom avazu da se politika na ovim prostorima ne može voditi bez  Milorada Dodika, bez obzira na to voljeli ga ili ne, te zbog toga smatra deplasiranim napad Ive Banca na predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića, čije je susrete (Banac, op.a.) s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem nazvao novim Karađorđevom.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, koji je napravio jako mnogo na pomirenju, posljednju godinu i pol mandata ušao je previše oštro u sukob s Dodikom. Ta strategija samo pomaže Dodiku u tome da se predstavlja kao jedini branitelj srpskih interesa i slično', smatra Puhovski.

U tom smislu smatra da je Josipovićeva strategija mudrija. 'Prvo, jer se mora razgovarati s Dodikom, koji je na koncu izabran. On je dobio od Dodika neka obećanja koja su značajan korak u odnosu na njegovu dosadašnju politiku', objašnjava Puhovski.

Komentirao je i aktualnu političku situaciju u BiH, gdje lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija zateže odnose s izabranim predstavnicima Srba u Republici Srpskoj (RS) i s legitimnim hrvatskim strankama. Prema Puhovskom, SDP BiH se našao u paradoksalnoj situaciji jer je svoj uspjeh realizirao koristeći rupe u Daytonskom sporazumu, na što on gleda sa simpatijama jer je sporazum loš i dobro je što ga je SDP izvrgnuo javnoj kritici.

'Oni su mogli reći da je takav sustav, da su u tom sustavu iskoristili prigodu i da je izabran njihov član za člana Predsjedništva BiH po hrvatskoj listi. Mogli su konstatirati i da se ljudima ne mogu mjeriti krvna zrnca i da se, prema tome, ne može formalno dovoditi u pitanje izbor njihovog člana za člana Predsjedništva BiH', kaže Puhovski.

'Mogli su reći', nastavlja, 'to smo činili tako što smo se zaogrnuli etničkim plaštem. To je legitimno, jer je to najmudrija igra nakon Daytona. Ali ako igrate tu igru, nemojte svakih pet minuta skidati taj plašt i reći 'mi smo internacionalisti', ne znam što, građanska stranka koja se šverca pod nacionalno. Prema mom sudu, to je očito skakanje iz jedne uloge u drugu, koje naprosto ni kod najzaboravnijih promatrača, da ne kažem glasača, neće proći.'

Puhovski kaže, iako je SDP BiH imao direktnu podršku šefa SDP-a Zorana Milanovića i indirektno Josipovića, sada se može reći da je više nema.