traži se novi vođa

Tko s kim i protiv koga: Kako su se posložili stranački tabori u SDP-u uoči izbora za šefa stranke?

15.09.2020 u 19:58

Bionic
Reading

Još je desetak dana ostalo do unutarstranačkih izbora u SDP-u, na kojima će članovi te stranke po načelu jedan član-jedan glas birati novo vodstvo stranke. Iako se nakon odlaska Davora Bernardića zazivalo zajedništvo, SDP-ovci su se opet na neki način podijelili u tabore

Nakon što je Davor Bernardić poslije loših izbornih rezultata podnio ostavku logično je bilo da među prvima kandidaturu istaknu oni koji su ga kritizirali. Tako je u utrku za novog čelnog čovjeka stranke ušao Peđa Grbin.

Među onima koji su ga odmah podržali bila je trojka koja je s njim bila suspendirana zbog kritika bivšeg vodstva - Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić - od kojih mu je ovaj posljednji i šef kampanje.

U Grbinov tabor ubrajaju se i europarlamentarka Biljana Borzan, saborska zastupnica Sabina Glasovac, ali i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Podršku mu je dao i šef saborskog Kluba zastupnika Arsen Bauk, šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, a uspjeh mu je poželio i Ivan Račan, sin prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana.

Govorilo se i o podršci tzv. neretvanske skupine, no oni su na kraju javno rekli da nikoga neće podržati, iako se šuška da mu podršku daje većina te skupine, pa i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

  • +20
Konferencija za medije kandidata za predsjednika SDP-a Peđe Grbina Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Upravo zato što mladi načelnici i gradonačelnici nisu javno podržali Grbina u utrku za šefa stranke uletio je Ranko Ostojić te zasad nema podršku nekog javnosti više poznatog SDP-ovca, no ne smije se zanemariti to da je on na prethodnim unutarstranačkim izborima dobio zavidnu podršku za predsjednika stranke.

'Ljudi koji su do tog popodneva podržavali Peđu Grbina sada više ne znaju tko će biti njihov kandidat, odnosno neće nikoga podržati. To je bio razlog zašto sam predao kandidaturu i za predsjednika stranke', pojasnio je ranije Ostojić svoje motive za kandidaturu.

<<< I Kolar želi biti predsjednik SDP-a: 'Ratovi moraju prestati, pozivam sve da se manemo šalabahtera' >>>

Iako bi, ako bi se gledali glasovi na parlamentarnim izborima i nedavno napravljene ankete među glasačima SDP-a, Grbin uvjerljivo pobijedio, na izborima glasaju isključivo članovi stranke, a oni imaju drugačije razmišljanje od javnosti. Tako dobar dio njih podršku daje drugom kandidatu pa se Grbinu po podršci u stranci opasno približio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

  • +17
Dolazak članova SDP-a na sjednicu predsjedništva Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Na njegovu stranu svrstali su se uglavnom oni koji su bliski dojučerašnjem predsjedniku stranke Bernardiću. Kolar je dobio i podršku sedam šefova županijskih organizacija SDP-a, poput šefa bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Tihomira Jaića, šefa koprivničko-križevačkog SDP-a Mladena Kešera te šefice varaždinskog SDP-a Barbare Antolić Vupore.

Među prvima je podršku Kolaru dao gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji spada u tzv. neretvansku skupinu, a podršci se pridružio i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, koji također pripada toj skupini.

Da je Kolar favorit, smatra i bivši predsjednik Ivo Josipović. 'Mislim da je Željko Kolar favorit zbog svojih vrlina i kvalifikacija. Vjerujem da on zna okupiti i mislim da neće biti nikakvog revanšizma, da je sposoban nadići sukobe koji tinjaju, a pokazao se i kao uspješan župan', kazao je nedavno Josipović.

Kolara podržava i bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, ali i aktualni potpredsjednik stranke Rajko Ostojić.

<<< Komadinu kuje u zvijezde, a zbog LNG-a žestoko napada moćnike: Tko je Mirela Ahmetović, lavica iz Omišlja koja ulazi u utrku za šeficu SDP-a >>>

Donedavni drugi potpredsjednik stranke, a sada v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina navodno stoji iza kandidature Mirele Ahmetović, načelnice Omišlja. Iako je rekla da joj je podrška Komadine, kao i bilo kojeg drugog člana, bila čast, Komadina je poručio da se dok traje izborni proces neće izjašnjavati.

U utrci za predsjednika stranke je i Puležan Marino Percan, no za njega se procjenjuje da nema nikakve šanse na izborima.