(NE)RAVNOPRAVNOST BOŠNJAKA

SDA: Bevanda ugrožava nacionalni interes

19.07.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine proglasili su u četvrtak ugrožavanjem vitalnog nacionalnog interesa zahtjev predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande za smjenu dva ministra i jednog doministra iz reda SDA

Odluku o smjeni ministara obrane Muhameda Ibrahimovića, sigurnosti Sadika Ahmetovića i doministra financija Fuada Kasumovića, koju je zbog raspada vladajuće koalicije u kojoj je bila i SDA donio Bevanda, ranije je potvrdio Zastupnički dom parlamenta BiH, no da bi stupila na snagu mora je potvrditi i Dom naroda.

Dnevnim redom sjednice tog doma, zakazane za četvrtak, bila je predviđena i rasprava o ovoj točki, no zastupnici SDA najprije su se usprotivili da se o njoj uopće raspravlja, a zatim su najavili kako će pokušaj smjene smatrati ugrožavanjem vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

U takvim slučajevima predviđen je pokušaj usuglašavanja među nacionalnim klubovima zastupnika u Domu naroda, a ukoliko se u roku od pet dana ne postigne suglasnost o tome je li ili nije ugrožen vitalni nacionalni interes zbog donošenja neke odluke, pravorijek donosi Ustavni sud BiH.

Zastupnik SDA Halid Genjac izjavio je kako je očevidno da bi proces imenovanja novih ministara nakon što se smjene Ibrahimović i Sadiković mogao odvijati mjesecima s obzirom da stranke iz Republike Srpske postavljaju nove uvjete inzistirajući da prije potvrde novih ministara njihovi kandidati dobiju ravnateljska mjesta u važnim državnim agencijama.

'Nakon smjene nastalo bi dugotrajno kršenje ustavnom zajamčenog prava Bošnjacima na ravnopravnu zastupljenost u Vijeću ministara', kazao je Genjac.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić konstatirao je kako je jedini pravi izlaz za sadašnju krizu vlasti u BiH da Bevanda podnese ostavku.

'Prije ćete riješiti ovu krizu ako Bevanda podnese ostavku', kazao je Tihić konstatirajući kako će u tom slučaju svi novi ministri biti birani istodobno pa niti jedna nacionalna skupina neće biti u manjini dok se taj proces ne završi.

Dom naroda do 13 sati još nije bio utvrdio dnevni red sjednice, a očekuje se kako će rasprava tijekom poslijepodneva biti nastavljena.