POŽARI U KALIFORNIJI

Schwarzenegger proglasio izvanredno stanje

29.08.2009 u 18:23

Bionic
Reading

Zbog četiriju velikih požara koji haraju jugom Kalifornije guverner te države Arnold Scwarzenegger proglasio je izvanredno stanje u okruzima Los Angeles i Monterey

'Požari su uništili 5.261 hektar zemljišta, prijete infrastrukturi, uništili su kuće i natjerali ljude da bježe iz svojih domova i potraže skloništa', istaknuo je u petak guverner i proglasio izvanredno stanje.

Više od 500 kuća moralo se evakuirati zbog požara koji je bjesnio u La Canada Flitridgeu, 25 km sjeverno od Los Angelesa.

Frederic Stowers, brigadir vatrogasne postrojbe losangeleskog okruga, rekao je da se s vatrenom stihijom koja se brzo širi zbog guste i suhe vegetacije bori više od 500 vatrogasaca, četiri zrakoplova i osam helikoptera.

Požar koji hara u Portuguese Bendu, također u okrugu Los Angeles, gubi na snazi pošto je uništio 30 hektara zemljišta, ali bi ipak mogao natjerati vlasti da evakuiraju 3.000 ljudi.

Trenutačno gori i šuma San Bernardino, pokraj Hemeta, 145 km istočno od Los Angelesa, a četvrti požar uspješno svladavaju vatrogasci, objavila je kalifornijska agencija za zaštitu od požara.

Požari su česti u Kaliforniji. Godina 2007. bila je najteža u njezinoj povijesti: 640.000 stanovnika moralo je napustiti svoje domove, a 2.000 kuća je izgorjelo.