energetska kriza

Scholz njemačkim građanima: 'Neće biti nestašice plina, ali će biti skuplji, okrećemo se LNG-ju'

11.08.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Kancelar Olaf Scholz obećao je njemačkim građanima u četvrtak, na prvoj konferenciji za tisak nakon ljetne pauze, punu podršku glede inflacije i porasta cijena energenata najesen i ove zime

'Mi ćemo učiniti sve kako bi građani prošli kroz ova teška vremena. I zato je vlada pored postojećih mjera odlučna najesen donijeti nove kako bi se rasteretilo građane', rekao je Scholz akreditiranim dopisnicima u Berlinu.

Scholz je rekao da 'Njemačka živi u teškim vremenima' te da će se naći na kušnji, ali kako ne očekuje da će rastuće cijene energenata dovesti do socijalnih nereda. 'Ne vjerujem da će doći do socijalnih nereda i to zbog toga što je Njemačka socijalna država', rekao je Scholz. On je kazao da država 'nikog neće ostaviti na cjedilu' imajući na umu prije svega građana s nižim primanjima.

Također je izjavio da se njegova vlada suočava s problemima glede opskrbe energentima koji su djelomice i rezultat odluka prijašnjih vlada.

'U prošlosti smo donosili odluke u svezi s odustajanjem od ugljena kao energenta za proizvodnju električne energije kao i od atomskih elektrana, ali istodobno nismo definirali brzinu modernizacije industrije u svrhu prelaska na obnovljive izvore energije', rekao je Scholz.

Istodobno je naglasio da neće biti nestašica plina, među ostalim i zbog sve većeg okretanja ukapljenom plinu kao nadomjestku za zemni plin iz Rusije. 'Plin će biti skuplji, ali će ga biti dovoljno', ustvrdio je Scholz.

  • +12
Plinara u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

On se založio se za izgradnju plinovoda od Portugala preko Španjolske i Francuske do središnje Europe kako bi se Europa odvojila od energetske ovisnosti o Rusiji. 'Takav plinovod sada bi značajno olakšao opskrbu', rekao je Scholz novinarima.

Dodo je da se dotakao tog pitanja u razgovorima s čelnicima Španjolske, Portugala, Francuske i Europske komisije u Bruxellesu te snažno lobirao za uspostavu takvog projekta.

Njemački kancelar se na prvoj konferenciji za tisak nakon ljetne pauze osvrnuo i na rat u Ukrajini i naglasio da će Njemačka i dalje pomagati Ukrajini. Istodobno se izrazio skeptično o zahtjevima da se ruskim državljanima zabrani ulazak u Europsku uniju.

'To je rat Vladimira Putina i zato bih imao problema s tim da kaznim sve građane Rusije', rekao je Scholz. On je naglasio da će dalje provoditi sankcije protiv pojedinca koji podržavaju ruski napad na Ukrajinu.