resori

Schinas postaje potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života umjesto za njegovu zaštitu

13.11.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pristala na promjenu naziva resora, koji je do sada podigao najviše prašine, pa će tako Margaritis Schinas biti potpredsjednik za 'promicanje europskog načina života', a ne više za 'zaštitu europskog načina života' te su uvedene još neke promjene u nazivima resora, potvrdila Komisija u srijedu

Tu informaciju je potvrdio glasnogovornik tranzicijskog tima Ursule von der Leyen Eric Mamer, a prvi ju je objavio klub zastupnika socijalista i demokrata u Europskom parlamentu. Grčki član novog tima Europske komisije Margaritis Schinas imenovan je za potpredsjednika za zaštitu europskog načina života, a u njegov resor spada i pitanje migracija.

Naziv njegova resora izazvao je brojne kritike jer se moglo shvatiti da u njegov opis posla spada zaštita europskog načina života od migranata. Osim te promjene, budući luksemburški povjernik Nicolas Schmit, koji je imenovan za povjerenika za rad, ubuduće će biti povjerenik za rad i socijalna pitanja, a povjereniku Virginijusu Sinkevičiusu, zaduženom za okoliš i oceane bit će dodano ribarstvo.

Talijan Paolo Gentiloni, povjerenik za ekonomiju, bit će u Komisiji zadužen za nadzor provedbe održivih razvojnih ciljeva UN-a. Sudeći po reakciji zastupničkog kluba socijalista i demokrata, ove odluke mogle bi osigurati veći broj glasova novoj Komisiji prilikom potvrđivanja u Europskom parlamentu.

'Nakon nekoliko dana pregovora s izabranom predsjednicom Europske komisije, jutros je predsjednica zastupničkog kluba S&D Iratxe Garcia dobila potvrdu od Ursule von der Leyen da prihvaća niz važnih zahtjeva socijalista i demokrata', kaže se u priopćenju zastupničkog kluba.