NA PANTOVČAKU

Sazvana sjednica Vijeća za obranu o budućnosti borbenog zrakoplovstva

06.04.2017 u 11:41

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković sazvali su sjednicu Vijeća za obranu koja će se održati u četvrtak poslijepodne u Uredu predsjednice na Pantovčaku, doznaje tportal

Na dnevnom redu naći će se četiri točke koje su vezane za goruće probleme koji muče Oružane snage RH. Raspravljat će se o Strateškom pregledu obrane i Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga. Strateški pregled obrane temeljni je dokument u području obrane koji predstavlja završno izvješće o provedenom procesu preispitivanja usklađenosti strategijskih koncepata te dostignutih i planiranih obrambenih sposobnosti s obrambenim potrebama koje proizlaze iz realnosti strategijskog i sigurnosnog okruženja.

Također doznajemo da će biti riječi modernizaciji oružanih snaga; razgovarat će se o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva i o njegovoj budućnosti. Poznato je da se vrhovna zapovjednica, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i aktualni ministar obrane Damir Krstičević snažno zalažu za nabavu novih zrakoplova.

No problem je u tome što država nema novca za tako skupu investiciju. Na sjednici Vijeća za obranu bit će izloženo i sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga u operacijama i aktivnostima u inozemstvu. Postoje planovi za sudjelovanje u novih operacijama, ali konačnu odluku o slanju vojnika u inozemstvo donosi Sabor. Četvrta točka bit će donošenje nacionalnog plana za izdvajanje dva posto BDP-a u sektor obrane.

Riječ je o zahtjevu koji je pred svoje saveznike u NATO-u snažno stavio novi američki predsjednik Donald Trump. Sjednice Vijeća za obranu zatvorene su za javnost i obično nakon završetka javnosti šalje se priopćenje.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar financija Zdravko Marić, načelnik Glavnog stožer general Mirko Šundov, predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan i savjetnica predsjednice Republike za obranu Maja Čavlović.

Sjednice Vijeća za obranu sazivaju se rijetko. Do sada je u mandatu Kolinde Grabar Kitarović održana samo jedna. Za mandata bivšeg predsjednika Stjepana Mesića 2000. - 2009. održane su svega četiri sjednice.