TENZIJE

Savudrijskog ribara slovenska policija presrela u Hrvatskoj

12.03.2012 u 22:56

Bionic
Reading

Ribar Maurizio Ossich danas je u Savudrijskoj vali s brodom Umag 122 zaustavljen od slovenske policije, iako je po GPS-u na brodici neosporno bio u hrvatskim vodama. Naime, nalazio se gotovo oko kilometar južno od sredine Savudrijske vale

'Išao sam položit mreže i oko sedam ujutro zaustavila me je slovenska patrola. Rekli su da sam oko 100 metara u slovenskim vodama. Pokazao sam im GPS, koji je pokazivao da sam oko 800 metara u našim vodama. Vidjeli su na GPS-u poziciju broda, no svejedno su rekli da su po njihovom oni u pravu', kaže savudrijski ribar Ossich.

'Nakon što je slovenska policija otišla, došao je na brod slovenski inspektor za ribarstvo', rekao je Ossich. 'Tražio me je dokumente, no nisam mu htio dati svoje dokumente, jer nisam bio u slovenskim vodama', prepričava jutrošnji 'bliski susret' savudrijski ribar. Dodaje da je ubrzo došla i hrvatska policija pa su se nakon razgovora svi razišli.

'Sutra ujutro moram ići podići mreže', kazao je Ossich, a hoće li ga slovenska patrola ponovno zaustaviti – tek će vidjeti.

Predsjednik Udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum Daniele Kolec govorio jekako već godinama upozorava da Slovenci gledaju svaki milimetar mora, no istovremeno slovenske ribarice često zađu u hrvatske vode. 'Tražio sam dopisom od Ministarstva vanjskih poslova da nam pošalju koordinate gdje je crta sredine jer nam je teško precizirat GPS-om', kaže Kolec.

'Maurizio Ossich sigurno je bio na našoj strani u Savudrijskoj vali. Čini se da Slovenci dižu tenzije gdje ne treba. U tijeku je arbitraža pa apeliramo da se smire. Nedavno je ribar Ecijo Kocijančić zaustavljen na sredini Savudrijske vale i kažnjen je sa 1.200 eura, jer smatraju da je ribario na slovenskoj strani. Pozvan je na sud u Piran i još ne zna kako će se to završiti', rekao je Kolec.