KNJIGA ŽALOSTI U HNS-U

Savka ostaje uzor budućim političarima

07.08.2009 u 14:57

Bionic
Reading

Savka Dabčević- Kučar bila je jedna od najznačajnijih političarki u novijoj hrvatskoj povijesti i simbol Hrvatskog proljeća, složili su se danas svi koji su od 12 sati dolazili u Središnji ured HNS-a u Zagrebu upisati se u knjigu žalosti, među kojima su bili mnogi Savkini suvremenici ili su je osobno poznavali.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec je izrazio počast Savki Dabčević- Kučar, u ime hrvatske Vlade i svoje osobno. "Iako nisam bio njen suvremenik u političkom smislu, u vrijeme njenog najznačajnijeg političkog djelovanja, imao sam je priliku upoznati", kazao je Polančec dodajući da je svaki razgovor s njom doživljavao kao čast.

Posljednji ispraćaj u ponedjeljak

Komemoracija za Savku Dabčević Kučarbit će u Staroj gradskoj vijećnici u ponedjeljak, 10. kolovoza, u 11sati, dok će posljednji ispraćaj biti u 16,30 sati na zagrebačkomgroblju Mirogoj. Na komemoraciji i posljednjem ispraćaju bit će predsjednik RH Stjepan Mesić.

Knjiga žalosti u HNS-u bit će otvorena u petak,7. kolovoza, od 12 do 17 sati, u subotu, 8. kolovoza, od 10 do 17 satii u ponedjeljak, 10. kolovoza, od 10 do 17 sati.

I u Hrvatskomsaboru u ponedjeljak će biti otvorena knjiga žalosti od 8,30 do 16,30sati budući da je Savka Dabčević-Kučar bila zastupnica od 1992. do 1995.

"Biti u njenom društvu i razgovarati s njom o trendovima u politici i hrvatskim nacionalnim interesima, doista je bio privilegij. Pamtit ću je kao ženu velike snage, energije i hrabrosti i velikog borca za hrvatske nacionalne interese", naveo je Polančec. Podsjetio se kako je Savka uvijek znala dati savjet, posebno mlađima da se nikad ne treba predavati i ne odustajati od vlastitih principa, stavova i ciljeva.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji se među prvima upisao u knjigu žalosti, o Savki je rekao kako su njene ideje i njena politika bile korak ispred vremena u kojem je živjela, kao što to obično i jest s velikim ljudima i političarima. Na našoj je generaciji da te ideje ostvarimo i da Hrvatsku takvom učinimo, istaknuo je.

Milanović je kazao da je imao četiri godine kada je Savka smijenjena i protjerana iz javnog života te da ju je upoznao tek kad je postao predsjednik SDP-a. "Savka je Savka, tu se ne može biti objektivan. Znamo tko je bila i što je radila i kakav su utjecaj ona i Miko Tripalo imali na Hrvatsku tog vremena", rekao je Milanović upitan kakav je dojam na njega ostavila Savka.

"To su idealisti i pošteni ljudi. Neću reći da se nisu snašli u onome što je došlo '90 i '91 godine jer bi to bilo podcjenjivački prema njima, ali nisu htjeli raditi po načelima koja nisu njihova", rekao je Milanović i naglasio da su Savka i Miko uzor svima koji se žele baviti politikom i javnim poslom te raditi u ime i u interesu drugih.

U sjedištu HNS-u danas su izvijestili kako ne očekuju dolazak predsjednika HNS-a Radimira Čačića niti potpredsjednice Vesne Pusić jer su na putu.

Govoreći u ime HNS-a, potpredsjednik stranke Jozo Radoš je ocijenio da je Savka Dabčević-Kučar obilježila zadnjih 50 godina novije hrvatske povijesti. "Ona je 70-ih godina otvorila nadu u namjeri da poboljša položaj Hrvatske i otvori nove perspektive hrvatskom narodu, a 90-ih godina, u stvaranju nove hrvatske države, u otvaranju demokracije u teškim vremenima rata dala je svoj doprinos - uvijek hrabro, pošteno i s vizijom", kazao je Radoš. "Hrvatska joj može biti zahvalna", naglasio je dodajući da je Savka najveći dio svojih ideja utkala i u HNS kao prva, a potom i počasna predsjednica stranke.