SKRIVENA KAMERA

Savjetnik Donalda Trumpa snimljen kako priča o prljavim trikovima za izborne kampanje

19.03.2018 u 21:50

Bionic
Reading

Direktori tvrtke za analizu podataka Cambridge Analytica, koja je surađivala s ljudima iz Trumpove predsjedničke kampanje te kampanje za Brexit, skrivenom su kamerom uhvaćeni kako se hvale da političare 'mame prostitutkama iz Ukrajine', da javnim dužnosnicima 'nude mita' te da koriste bivše špijune kako bi o političkim protivnicima svojih klijenata skupili što je moguće više gadosti

Novinar iz Channel 4 Newsa, koji je 19. ožujka objavio detaljan izvještaj, pretvarao se da je predstavnik bogatog klijenta koji želi progurati svoje kandidate na izborima na Šri Lanki. U razdoblju od studenoga 2017. do siječnja 2018., s predstavnicima tvrtke Cambridge Analytica sastao se pet puta u Londonu, razgovore je snimao skrivenom kamerom. U njima mu je predsjednik uprave tvrtke Alexander Nix u ispričao kako 'sređuje' izbore u zemljama diljem svijeta.

U razgovoru o tome kako pronalaze materijale koji kompromitiraju protukandidate svojih klijenata, Nix kao jednu od opcija navodi to da mogu 'poslati neku od djevojaka u kandidatovu kuću', dodajući da su Ukrajinke 'jako lijepe, iskustvo je pokazalo da to prilično pali'.

Nix priznaje korištenje još niza drugih taktika za utjecanje na preko 200 izbora diljem svijeta, spominjući, među ostalim, i davanja mita.

  • +10
Počeli predsjednički izbori u SAD-u Izvor: Reuters / Autor: REUTERS

Sve navode iz specijalnog izvješća Channel 4 Newsa iz Cambridge Anlytice opovrgavaju. Prije nekoliko dana haker koji je radio za njih javno je obznanio kako je tvrtke u ranoj 2014. bez dozvole ukrala podatke milijuna korisnika Facebooka u svrhu utjecanja na izbore.

Vlasnik tvrtke Cambridge Anlytica je milijarder Robert Mercer, a osim s ljudima iz Trumpove predsjedničke kampanje, radili su i na kampanji za Brexit.