OPERACIJA 'ZAJEDNO'

Saveznici zadovoljni ofenzivom u Afganistanu

14.02.2010 u 12:27

Bionic
Reading

Najambicioznija dosad poduzeta ofenziva NATO-a protiv afganistanskih talibana ušla je u nedjelju u drugi dan, a njezini su zapovjednici izrazili zadovoljstvo njezinim dosadašnjim tijekom

Oko 12,5 tisuća savezničkih vojnika, predvođenih američkim marincima, i 2,5 tisuće afganistanskih snaga krenulo je u noći na subotu u ofenzivu na grad Mardžu, talibansko uporište u zloglasnoj pokrajini Helmandu, na jugu Afganistana.

Dosad je akciji ubijeno 27 talibanskih boraca i dvojica stranih vojnika, američki i britanski. Otpor savezničkim snagama zasad je minimalan.

Zapovjednici NATO-a 'jako su zadovoljni' odvijanjem operacije nazvane Muštarak (zajedno), izjavio je u Londonu general Gordon Messenger, glasnogovornik britanske vojske, koji je dodao da je to i stajalište američkih visokih dužnosnika.

Međunarodne snage ušle su u Mardžu, osigurale strateške objekte i za sada su naišle samo na minimalan otpor, zaključio je general Messenger.

Glasnogovornik američkih marinaca Josh Diddams rekao je da se u Mardži pretražuje kuća po kuća, a talibani sporadično pružaju otpor iz 'džepova' u gradu.

Afganistanski ministar obrane Rahim Vardak izjavio je da je u području ostalo nekoliko stotina talibanskih boraca, a ostali su pobjegli prije početka operacije, najavljene tjednima unaprijed.

Riječ je o najopsežnijoj akciji ovoga tipa otkad je američki predsjednik Barack Obama u prosincu prošle godine najavio slanje oko 30.000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan tijekom 2010. godine. Svrha takvoga poteza bila je preokret ratnih zbivanja u Afganistanu u trenutku kada su se talibanski napadi intenzivirali.

Muštarak je prva faza operacije širokih razmjera čiji je krajnji cilj dovođenje na vlast legitimnih afganistanskih vlasti u pokrajinu Helmand, glavno uporište ekstremista i područje, u svijetu poznato kao 'glavno uzgajalište' opijuma, od čije prodaje veliku korist imaju upravo talibani.

U operaciji sudjeluju američki, britanski, kanadski, danski, estonski i afganistanski vojnici.