VELIKA OFENZIVA U AFGANISTANU

Saveznici napali sam centar talibanske pobune

13.02.2010 u 17:58

Bionic
Reading

Snage ISAF-a i afganistanske vojske krenule su u noći na subotu u najveću ofenzivu protiv talibana od rušenja njihova režima 2001. DPA i Reuters izvještavaju o 15.000 vojnika uključenih u operaciju kodnog naziva Moshtarak (Zajedno) u južnoj afganistanskoj provinciji Helmand, čiji je cilj ponajprije istjerivanje talibana iz grada Marja, piše Večernji list

U prvom udaru sudjeluje 4500 marinaca, 1500 britanskih te isto toliko afganistanskih vojnika uz manje jedinice iz Kanade, Danske i Estonije. U gradu se, prema ISAF-u, utvrdilo između 400 i 1000 talibana. Talibanski zapovjednici su pak za BBC i CNN izjavili da otpor pruža 2000 pobunjenika. Prvi su grad uz 60 borbenih helikoptera prodrli marinci, nakon čega su krenuli i Britanci s oklopnim vozilima te je već ujutro osvojeno 70 posto grada pri čemu je ubijeno 20 talibana.

Iako je talibanski otpor slab, napredovanje je namjerno usporeno kako bi se izbjegle civilne žrtve, ali i zbog mnoštva mina koje su najjače talibansko oružje i od kojega je u prvim satima poginulo nekoliko američkih marinaca. Talibani pak navode da su se uglavnom namjerno povlačili radi izbjegavanja civilnih žrtava, prenosi Večernji list.

Majaf je najveće područje pod kontrolom afganistanskih talibana. O važnosti i osjetljivosti operacije govori i izjava Matta Bazeleyja, zapovjednika britanskih inženjeraca, za APN da su saveznici 'prodrli u samo središte (talibanskog) mraka u Afganistanu'. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai i jučer je pozivao talibane na predaju i uključivanje u društvo, a na saveznike je apelirao na krajnji oprez te da se u što manjoj mjeri koriste zračnim udarima zbog opasnosti za civile.

Procjenjuje se da je u gradu Marja u trenutku napada bilo 80.000 stanovnika, a u gradu s okolicom ukupno je 125.000 civila. Operacija, koja se zasad odvija posve prema planu, trebala bi osigurati niz gradova pod kontrolom saveznika koji bi tvorili liniju dugačku 320 km u obliku potkove. Time bi ISAF uspostavio kontrolu i nad dijelom granice s Pakistanom. Za potrebe uspostavljanja civilnog društva u sklopu operacije osigurano je i 1900 afganistanskih policajaca te brojni vladini dužnosnici koji će organizirati lokalnu vlast.

Posebnu važnost operaciji daje i činjenica da na pokrajinu Helmand otpada najveći dio proizvodnje opijuma u zemlji. Afganistan je inače sa 90 posto najveći svjetski proizvođač opijuma koji je pak najizdašniji izvor financiranja talibana, piše Večernji list.