izbori

Savez samostalnih sindikata Hrvatske traži od stranaka realan koncept socijalnog oporavka

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 10:33
  • Objavljeno 18.06.2020 u 12:34
Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je u četvrtak od stranaka u predizbornoj kampanji da se jasno očituju kako namjeravaju socijalno oporaviti Hrvatsku, ostvariti rast plaća i životnog standarda, te kako će svoja obećanja provesti ako budu sudjelovali u vlasti

Porast broja sigurnih radnih mjesta, povećanje minimalne plaće, pravedna porezna politika, jačanje javnog zdravstva i uprave, neki su od zahtjeva o kojima sindikati žele čuti stranačka i koalicijska stajališta u kampanji za parlamentarne izbore, istaknuli su čelnici SSSH-a na konferenciji za novinare.

'To su zahtjevi s kojima ćemo izaći pred buduću vladu kako bi promijenili smjer Hrvatske. Nema ekonomskog bez socijalnog oporavka', poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Sindikati traže da se stranke u kampanji očituju kako misle voditi politiku plaća, osnažiti socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, povećati životni standard i naknade za nezaposlene.

Iako se u kampanji mogu čuti razna obećanja, Novosel poručuje da ih sindikati pažljivo osluškuju pa strankama koje dođu na vlast neće dopustiti da iznevjere radnike nakon izbora.

Istaknuo je i zahtjev da buduća vlada odmah uspostavi tripartitni socijalni dijalog o javnim politikama, uz jednaki tretman oba socijalna partnera.

Koronakriza ukazala da nema povratka na staro

'Ako nećemo biti ravnopravni partneri, vladajući neće moći mirno spavati. Pokrenut ćemo sindikalne akcije za prava radnika', poručio je.

Izvršna tajnica SSSH-a za socijalni dijalog i javne politike Ana Milićević Pezelj smatra da je koronakriza ukazala na neodrživost postojećeg društveno-ekonomskog sustava pa sad Hrvatska ima šansu za novi početak.

Kriza je ukazala na važnosti države i javnog sektora, a s druge strane najgorljiviji zagovornici neoliberalnih reformi preko noći su počeli zazivati intervenciju države. Ova kriza je prilika da jasno kažemo da nema povratka na staro već je vrijeme za novi socijalno pravedniji smjer, poručila je Milićević Pezelj.

Koronakriza je, kaže, također pokazala da Hrvatska mora u svoje ruke vratiti industrijsku i prehrambenu proizvodnju, kojih se olako odrekla pod pritiskom raznih lobija.

Pritom je nužno što prije uspostaviti Fond za pravednu tranziciju, unaprijediti obrazovni sustav te osigurati pristup cjeloživotnom učenju.

Od iduće vlade očekujemo da već u prvoj godini mandata pokaže istinsku opredijeljenost za poboljšanje kvalitete rada i života u Hrvatskoj, poručuje Milićević Pezelj.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal